Teatersceniorerna har underhållit på Frölunda kulturhus sedan första föreställningen "Pensionat Solsidan" 2006. Alltid med Lena Holmquist som regissör och producent, en rutinerad scenräv som hållit på med teater i hart när hela sitt yrkesliv och med Teatersceniorerna längre än så.

– Vi började med Teatersceniorerna 2004. Jag tyckte det var spännande men pensionärsteatergrupp och när jag väl blev pensionär började en längtan tillbaka till teatern. Jag blev volontär här, säger hon.

Träffas varje torsdag

Sedan starten har medlemmarna träffats varje torsdag och efter premiäråret har det blivit ytterligare åtta föreställningar. Den senaste "Lösgodis" 2018.

– Vi träffas som sagt en gång i veckan, men också vid sidan av det här. På någons lantställe för en kopp kaffe, säger Lena Holmquist.

– Vi har velat visa att vi kan skriva själva och att vi klarar det. De senaste pjäserna har mer varit i kavalkadform, ett slags nummerrevy. Helt enkelt för att det är lättare att repetera. Olika nummer är bra för att man då kan ligga med sin tid.

Medlemmar har kommit och gått

Medlemmar har kommit och gått genom åren, men består nu – förutom Lena Holmquist – av Gunvor Johansson, Cecilia Karlsson, Margareta Polheimer och Birgitta Svedberg.

Alla veteraner i livet på mellan 80 och 85 år, men också veteraner på scen, en plats de alla har kommit att trivas på.

Ingen tidigare erfarenhet

Men erfarenhet på scen innan Teatersceniorerna…? Nej, det har ingen i kvartetten haft.

– Nä, bara som åskådare, säger Margareta Polheimer.

– Det här med teater blev ju som en ny värld, fortsätter Gunvor Johansson.

Var det svårt att börja och våga ta bort skämskudden?

– Jo, i början var man ju osäker och rädd att göra bort sig, erkänner Margareta Polheimer.

– Men det gick rätt så bra, fortsätter Gunvor Johansson.

– Ja, men samtidigt är vi ju beroende av publiken. Vi har ju flera gånger haft en underbar publik. Men också några gånger då den varit helt tyst och då tänker man att de inte har varit med alls. Så kommer de fram efteråt och är förtjusta och vill berätta att de känt igen sig, förklarar Birgitta Svedberg.

Tar farväl

Nu ska Teatersceniorerna emellertid ta farväl. Föreställningen "Divornas sista dans" blir just den sista.

– Ja, det är något vi har kommit överens om, säger Lena Holmquist.

– Det är rimligt att vi själva får sätta vår egen punkt.

– Men det är klart… vemodigt är det ju, avslutar Gunvor Johansson.