På Duvboskolan äts det friskt. Inte undra på, när det är tacos på menyn.

Samtidigt tenderar favoriträtterna lustigt nog att generera extra mycket svinn. Är det gott tar man gärna för mycket, nämligen. Därför kombineras tacofesten med en tävling: att kasta mindre mat än vanligt.

Eleven Astrid Selin, 10, vet sedan tidigare att svinn inte är önskvärt.

– Många tänker ”det finns en köttbulle kvar, det är lika bra att vi slänger den”, i stället för att äta upp den.

– En köttbulle gör skillnad!

Förhoppningen är att fler unga sundbybergare ska tänka som Astrid. Därför arrangerades nyligen tävlingen ”Minimera matsvinnet!” runtom på stadens skolor.

Tonvis med mat

Målet är att komma ner till i snitt 18 grams svinn per elev och måltid. Som jämförelse kan nämnas att en köttbulle väger 14 gram.

– Vi har över 6 000 portioner om dagen. 6 000 gånger 18 gram, det blir ganska många kilon. Ur det perspektivet är det tonvis med mat på ett år, säger Anette Appelgren, måltidschef på Sundbybergs stad.

Därför, menar hon, bör egentligen ingenting kastas.

Samtidigt får det inte bli för tjatigt och teoretiskt när budskapet ska bankas in. Att arrangera en tävling kan därför vara rätt väg att gå.

Budskapet "Smaka först och ta mer sen" basuneras ut vid ingången till matsalen. Där ser eleverna också hur de har skött sig hittills. Grön gubbe är positivt.

Budskapet "Smaka först och ta mer sen" basuneras ut vid ingången till matsalen. Där ser eleverna också hur de har skött sig hittills. Grön gubbe är positivt.

Alexander Kuronen

Lyckas eleverna nå 18­-gramsmålet väntar nämligen ett annat, angenämt mål: deras önskerätt. På Duvboskolan ser det ut att bli hamburgare, enligt eleverna Mitt i har talat med.

Föreslår åtgärd

Ines Kennedy, 10, är segerviss.

– Det har nog gått ganska bra. Jag kollade i den bunken som vi slänger i, och det var ändå inte jättemycket.

Hennes klasskompis Terje Gerell, 9, har dessutom klurat ut ett förslag på vad skolorna kan göra för att dämpa svinnet även efter tävlingen.

På skyltarna i matsalen brukar det stå hur mycket man får ta som mest, till exempel ”åtta köttbullar”. Då riskerar folk att lassa på maxmängden direkt och sedan inte orka äta upp det som är på tallriken, menar Terje.

– Det borde stå att först tar man typ två, och hur mycket man kan ta sedan. Så att man inte tar för mycket.