Sedan biblioteket flyttade från lokalerna har centrumet inte hittat rätt butik att ta över.

Fem Täbykonstnärer, Sophia Friberg, Anna Jormin, Tina Granåsen Nyholm, Vivi Sylvén samt Kiran Ahuja har målat väggarna vita och slagit upp ett pop-up galleri inne i Näsbyparks centrum.

– Det ger så mycket till de som besöker centrumet, istället för att ha en folierad lokal så händer det något och det känns roligt att kunna stötta lokala konstnärer, säger Malin Sterner som arbetar med marknadsföring på Näsbypark centrum.

Gästkonstnärer fyller väggarna

På väggarna hänger allt från akvarell- till akryl och på borden står skålar och figurer i keramik. Djur, skogen, vattnet, och klippor. Ljus och mörker. Allt möts i lokalen.

– Vi tror att det finns något som alla tycker om, säger Anna Jormin.

Galleriet öppnade 2023 och kommer under våren ta in tjugo nya gästkonstnär som alla ska ställa ut sina verk.

Redan idag hittar många besökare till lokalen berättar de. Såväl från från Täby som från grannkommunerna.

– Det sprider sig snabbt inom konstvärlden att vi finns här men det roliga är att även många andra hittar hit. Karby gård kan vara lite meckigt att ta sig till men här passerar så många människor, för att handla eller ta en fika, säger Sophia Friberg.

Då skolan ligger en våning över har flera unga nyfikna hittat till galleriet berättar de.

– Jag tror många behöver en kontrast till AI och TikTok, det genuina, man vill träffa konstnärerna bakom och ha en riktig tavla på väggen hemma. Många unga vill gärna ha en tekniska demonstration och frågar mycket frågor om hur vi skapat tavlorna, säger hon.

Låter färgen tala

Samtidigt har galleriet betytt mycket för konstnärerna själva.

– För mig som är pensionär har det varit en viktigt social bit, man kommer ut från lägenheten, säger Kiran Ahuja och Vivi Sylvén nickar instämmande.

– Same same säger hon. Vivi har studerat konst i Nya Zeeland samt bott i Korea, konstnär har hon varit i många år.

Hon låter ofta färgerna få tala till henne.

– Man lägger ut färger och sen är det nästan som om en färg säger "välj mig", jag gillar det sättet att måla, säger Vivi Sylvén.

Inspirationen till en av hennes tavlor i lokalen, "Det löser sig", som är ett abstrakt verk med mycket färger fick hon just från Korea.

– Den är inspirerad av kvinnor som dansar med sjalar. En man som såg den sa till mig att när han tittade på den så kände han att deh hjälpte honom att känna att allt löser sig.

I april planerar de att ta över hela centrumet med konst och skapa en vårsalong.

– Vi vill bidra till Täbys kulturliv med konsten och det är väl värt ett besök, säger Anna Jormin.