Grävskopor och maskiner kör kors och tvärs bakom staketen.

En stor del, runt femtusen kvadrat, av Vasalundsparken är uppgrävd. Här skapas plats åt tunnelbanan, eller närmare bestämt den arbetstunnel som ska tjäna gula linjens slutstation Arenastaden.

Under våren utökas arbetsområdet både norr och söder om parken med byggbodar och staket när tunnelbaneuppgången ska förberedas.

Ronnie Ljungvall som bor i ett av husen intill Vasalunds­parken stannar till.

– Det är alltid bra med infrastruktur. Men vi som bor här är redigt trötta på byggarbeten ska jag säga. Först Arenastaden i sju år och nu det här. Näe, det är inte kul.

– Jag flyttade ju hit för grönområdena och lugnet. Haha, jo tjena.

Det är stora mängder berg som ska sprängas bort, men den biten tar Ronnie Ljungvall med ro.

– Det säger bom, och sen är det klart. Jag är skytt själv, så jag är van vid smällar. Det är just det att parken försvinner, här är det fullt på sommaren med folk som käkar lunch, knoddarna åker pulka. Man borde lagt tunneln längre upp mot huvudstaden, tycker Ronnie.

Men är det värt besväret då?

– Inte för min del. Säkert för andra. Jag tar oftast bilen, men frågan är hur man ska ta sig fram nu med tung byggtrafik och avstängningar.

En annan Solnabo säger att hon är glad för tunnelbanan men att det är trist att parken förstörs.

– Hoppas verkligen att Solna återställer den sen.

Skyddsvärda ekar fälls

Hela parken kan inte återställas och att grönområdet påverkas negativt medges i planerna. Tre skyddsvärda ekar ryker.

Men i avtalet mellan Solna och regionen ingår ett återställande, vilket den senare parten ska stå för. Det kan handla om nya gräsytor, träd och buskar.

– Vi är bara i början av byggstöket så det är ju inte runt hörnet. Men det är avtalat att de i stort sett ska lämna tillbaka parken som det var innan, säger kommunalrådet Bernhard Huber (MP).

Tidigare fanns idéer på exploatering i parken vilket ledde till stora protester. När Mitt i Solna pratar med folk i området finns farhågor kvar.

De vill Bernhard Huber tona ned.

– Det ska inte byggas i parken. Det är ett löfte från mig. Vasalundsparken är ett viktigt grönområde mellan Råsunda och Arenastaden och en koppling till Råstasjön.

Kan bli sommargågata

Han säger att även om det nu görs intrång i parkmiljön, är kompensation att vänta.

En park med sittplatser är på gång längre upp mot Solna station, och hela Dalvägen blir enligt Huber ett grönt och trevligt stråk när tunnelbanan väl är på plats.

– Det finns en fin planering för Dalvägen, det ska bli en lugn gata i stort sett utan biltrafik. Där ser jag stor potential för en sommargågata som finns i Stockholm.