Många av Stockholms muslimer har förlorat anhöriga under pandemin. Både seder och traditioner har ställts på ända. Tvagningar av kroppen och större begravningar har blivit svåra att genomföra på grund av restriktionerna.

– Det finns familjer som vill tvaga kroppen även om den avlidne haft corona. Många känner inte till att reglerna och rutinerna förändrats under pandemin. Vår roll blir varje gång att försöka förklara för dem, säger Akil Zahiri, talesperson för shiamoskén Imam Ali Center, i Järfälla.

Vad säger ni då?

– Att om det finns risk för smittspridning så kan man absolut skippa tvagningen, säger Akil Zahiri.

Redan före utbrottet av covid-19 fanns en stor brist på muslimska begravningsplatser i Stockholmsområdet. Ett problem som nu blivit ännu mer påtagligt. Många har hänvisats till Strandkyrkogårdens begravningsplats söder om stan, och det har inte gått att genomföra begravningarna inom 36 timmar, som seden säger.

– Vi har gått över till online i mycket. Men många vill ju ändå besöka och stötta familjen och enligt vår kultur är det väldigt viktigt att visa medlidande och närvaro. Detta är något vi diskuterar ständigt samtidigt som vi måste anpassa oss efter pandemin, säger Akil Zahiri.

När det gäller kristna begravningar blev det på Norra begravningsplatsen i Solna svårt att hinna med när pandemin slog till.

Men det har blivit bättre under året, enligt stadens kyrkogårdsförvaltning.

– Överdödligheten gjorde att avlidna låg kvar på bårhusen länge. Vi fick tvärstopp och det var även svårt att hinna med kremeringarna. Men sedan i juli hinner vi med på våra begravningsplatser, säger kyrkogårdsförvaltningens chef Svante Borg.

På Judiska församlingen i Stockholm har tiden mellan dödsfall och begravning i stället minskat.

– Vi begraver i vanliga fall våra avlidna inom tre till fyra dagar, men det har blivit mer regel än undantag dagen efter dödsfallet under pandemin. Vårt bårhus är litet och folk måste komma i jorden. Vi gör en enklare tvagning under pandemin med mindre vatten, säger Anna Nachman, som är begravningsansvarig.