Den regniga sommaren har kanske inte varit någon höjdare för alla som hoppades på solsemester – men svampen frodas.
– I början av sommaren så fanns det ingenting. Nu är allt på gång. Svampen behöver inte bara en regnskur utan den behöver kontinuerlig påfyllning av regn, säger Rut Folke, svampkonsulent.
Så om du är sugen på en svampstuvning är det alltså nu du ska ge dig ut i skogen.
– Det poppar upp extremt mycket. En hel del kantareller, både bleka och vanliga. Även en hel del sopp och mycket kremlor och riskor.
Upptäck nya svampar
Kantarellen är svampen som lockar många ut i skogen varje år. Men det finns svampar i skymundan som du också ska hålla ögonen öppna för, tycker Rut Folke.
– Kremlorna förtjänar mer uppmärksamhet. De står alltid kvar. Kremlor och riskor kallas för sprödsvampar och behåller den spröda konsistensen när man tillagar dem.
Ta upp hela svampen så att du ser fotbasen. Då är det lättare att avgöra arten.
Mostphotos
Men artkunskap är viktigt. I Sverige finns det färre än tio dödligt giftiga svampar, men en hel del svampar kan du bli rejält sjuk av.
– Man behöver läsa på för att veta vad som är en kremla och vad som är en riska och vilka som är bra matsvampar. Man ska inte äta saker som man är osäker på.
Titta upp på träden
Var ska man ge sig ut på svampjakt då? I Stockholmstrakten växer mycket svampar och speciellt i naturreservat.
Ett tips är att titta upp, inte bara ner. Matsvampar lever nämligen i symbios med träden.
– Man ska försöka hittar skogar där det finns både lövträd och barrträd. Om man har olika trädslag så har man större möjlighet att hitta olika svampar.
"Mindes pappas ord"
Margaretha Nowak är på besök i Hellasgården med en vännina. Hon har inte hunnit plockat någon svamp i år.
– Men för många år sedan hittade jag väldigt mycket svamp här, soppar av alla möjliga sorter.
Margaretha delar med sig av ett tips hon fick av sin pappa som liten.
– Man ska titta efter nedfallna granar. För under trädstammar, där det är lite fuktigt, kan man hitta mycket svamp.
Margaretha Nowak torkar sina kantareller och har det i grytor – eller steker dem med rödlök och gör en riktig kantarellsmörgås.
Malin Lövkvist
För några år sedan plockade hon svamp med en arbetskamrat.
– Hon och hennes man hade ett bra ställe och jag fick inte följa med så vi skiljdes åt. Men då hittade jag ett ställe som såg ut som när jag var liten och mindes pappas ord. Jag smög under buskarna och hittade hur mycket som helst.
Kommer sällan hem tomhänt
Experten Rut Folke har alltid tur ute i svampskogen. Nu för tiden kan hon till och med gå förbi ett gäng kantareller och låta de stå kvar. Kruxet är att lära sig vilka svampar som växer var och när på säsongen de kommer.
– Det är väldigt sällan jag kommer hem tomhänt.