Beskedet kommer efter larm om att skolor inte får budgeten att gå ihop och att det kan leda till att personal kommer få gå.

– 102 miljoner gör ändå någon skillnad för våra skolor. Vi har grävt djupt i kassorna, säger skolborgarrådet Emilia Bjuggren (S)

Sedan i februari har det stått klart att ungefär 40 av Stockholms kommunala skolor får släppa personal. Detta trots en höjning med skolpengen på 5,7 procent.

Det saknas totalt 250 miljoner kronor och kraven på åtgärder har haglat från såväl fack som opposition.

Skrapat fram de sista pengarna

Majoriteten har under våren sagt att man inte har några pengar att skjuta till, utan istället krävt att staten ska kavla upp ärmarna och hjälpa till.

Så blev dock inte fallet.

Beskedet under tisdagen, att man tar 102 miljoner från centrala medelsreserven, är en lösning som inte i närheten kommer täcka upp för de ekonomiska underskott som finns.

– Nej. Det kommer de inte göra. Men nu har vi verkligen skrapat de sista pengarna och vi vet att vi kommer ha skolor som kommer gå med underskott. Vi har en jättetuff situation i skolan, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Liberalerna som Moderaterna menar att det finns mer att hämta, om man tar pengar från förra årets överskott.

Det har majoriteten avfärdat med att det vore att bryta mot kommunallagen.

– Jag välkomnar att de talar gott om skolan och signalerar att de vill satsa på skolan. Det i sig är positivt, men man måste skjuta till riktiga pengar, säger Karin Wanngård.

Blickar redan framåt

Pengarna som skjuts till i år är upp till varje enskild rektor att portionera ut. Men prognoserna för kommande år ser även de dystra ut.

Redan nu arbetar man med budgeten för 2024 och hoppas att staten ska bli mer generös än i år. Om så inte blir fallet kommer Karin Wanngård döpa om kommunalskatten till Svantessonskatten.

– I värsta fall måste vi justera kommunalskatten och det är för att staten, eller finansministern, inte skjuter till de pengar som välfärden förtjänar utan vältrar över hela kostnaden på kommunerna.