Efter att ha bedrivit behandlingsverksamhet på Kurön, belägen söder om Adelsö, i över 100 år kom ägarna Frälsningsarmen i vintras med beskedet att de skulle avveckla all sin verksamhet på ön vid midsommar.

Några veckor innan de sista klienterna lämnade ön kom sedan beskedet att hela ön på cirka 170 hektar och med bland annat ett 30-tal byggnader och sex fastigheter skulle säljas.

https://www.mitti.se/nyheter/snart-kan-hela-kuron-saljas/repvfi!kD1ifdSignn9jHlfR8MFKA/

– Intresset har varit jättestort. Det har varit jättekul att få prata med en väldig blandning av intressenter, säger Sissel Andersson, ansvarig projektledare på fastighetsrådgivaren Svefa.

Hon uppskattar att ungefär 100 olika intressenter har varit med i processen.

– Det har varit privatpersoner, fastighetsbolag och utvecklare. Eftersom det har publicerats en del artiklar har det kommit en del ovanliga intressenter som har hittat ön, säger hon.

Ön hade inget utgångspris, men enligt annonsen ligger öns taxeringsvärde på runt 25 miljoner.

– Alla har fått lämna stängda bud, säger Sissel Andersson.

Ny detaljplan behövs

Hon menar att försäljningen sticker ut.

– Det är helt unikt att få sälja en hel ö. Det kommer verkligen inte ut ofta. När det gör det handlar det nästan uteslutande om väldigt små öar.

I dag är området detaljplanerat för vårdverksamhet.

– Vill man göra något behöver en ny fastighetsägare ansöka om bygglov eller detaljplaneändring via Ekerö kommun.

Det geografiska läget gör att köparna måste även se till att ordna egen transport till och från ön.

– Man behöver en egen färja eller förbindelse till ön. Frälsningsarmén hade ett eget rederi där, säger Sissel Andersson.

Efter avslutad budgivning ska förhandling med Frälsningsarmén inledas, men planen är att affären ska vara klar i oktober.