Det kan vara svårt att föreställa sig – men snart är det faktiskt sommar igen, vilket innebär att det är dags att anmäla sig till de olika kollon som arrangeras under sommarlovet.

I veckan skickade staden ut sin kollokatalog till familjer med barn och unga i årskurs 1–9, som nu har fram till den 13 mars på sig att ansöka om en plats.

I fjol åkte rekordmånga barn i staden på kollo, 6 551 stycken för att vara exakt, vilket var en ökning med 387 deltagare jämfört med året innan.

I år kommer man erbjuda plats till ännu fler, drygt 6 700 barn, berättar förskole-, barn- och fritidsborgarråd Alexandra Mattsson (V).

– Det är ekonomiskt svåra tider, alla har inte en sommarstuga eller råd att åka på semester. Därför känns det extra viktigt att kunna ge så många barn som möjligt chans att få åka i väg och få ha roliga veckor med meningsfulla aktiviteter, säger hon.

Alexandra Mattsson (V), förskole-, barn- och fritidsborgarråd i Stockholms stad.

Alexandra Mattsson (V), förskole-, barn- och fritidsborgarråd i Stockholms stad.

Maurits Otterloo. Pressbild.

900 från Järva

Staden har i år nya riktlinjer för hur kolloplatserna ska fördelas med ett extra fokus på barn från socioekonomiskt svagare områden, eftersom de historiskt sett varit underrepresenterade i verksamheterna.

Barn som inte varit på kollo förut prioriteras även, liksom barn med medicinska eller sociala problem.

Hela 900 platser vigs åt barn som är folkbokförda i Järva.

Hur ska man göra för att öka anmälningstalen från området?

– Det görs en hel del insatser för att få ut ordet om vad kollo egentligen är. Stadsdelen ska ha flera stycken informationsträffar för att sprida ordet. Man samarbetar också mycket med civilsamhället så att föreningar ska kunna informera om det. Även socialtjänsten arbetar uppsökande mot barn som förekommit hos dem, säger Alexandra Mattsson.

Föräldrar har även chans att gå på kostnadsfria prova på-kollon, där man i sällskap med sina barn får åka i väg och testa på kollolivet över dagen. Barn kan även åka på sådana över en natt själva.

– Målet är att så många barn som möjligt från ytterstaden ska ansöka och komma i väg. Det är klassiska kollon eller kollon med inriktningar som segling, djur, film, äventyr och annat. Det finns något för de flesta tror jag, säger Alexandra Mattson.