Stöldbrotten på Kungsholmen har minskat under de första månaderna 2024.

– Det är glädjande och gör att vi kan fokusera på annat, säger kommunpolisen Martin Swedenborg.

Enligt polisens statistik var anmälningarna av bilstölder, inbrott, cykelstölder och stöld ur fordon 36,9 procent färre jämfört med samma period förra året.

Stöldligor

Det handlar om 125 anmälningar i år och 198 förra året.

Stölder ur fordon är det som minskat mest – alltså löst liggande föremål samt fast inredning och teknik som tillhör bilen. Till exempel katalysatorer och däck.

Martin Swedenborg ny kommunpolis på Kungsholmen.

Martin Swedenborg ny kommunpolis på Kungsholmen.

Polisen

Exakt vad minskningen beror på är svårt att säga, men­ar Martin Swedenborg. Men det kan ha att göra med gränspolisens arbete för att stoppa internationella stöldligor från att komma till Sverige.

Ligorna ligger ofta bakom de stöldvågor där bildelar stjäls från ett mindre geografiskt område under en begränsad period.

– Just nu kan det vara så att det inte har varit särskilt mycket stöldligor här.

Fler blir lurade

I januari fick bedrägerier mot äldre stor uppmärksamhet sedan Svt:s Uppdrag granskning följde män som via telefon lurade äldre kvinna på mycket pengar.

Statsministern Ulf Kristersson (M) uppmanade bankerna att vidta åtgärder för att stoppa bedragarna. Under det första kvartalet av 2024 har bedrägerierna dock fortsatt att öka på Kungsholmen.

Mellan januari och mars anmäldes 191 bedrägerier genom social manipulation (fulländade och försök) – att jämföra med 170 samma period förra året.

– Bedragarna är fortsatt väldigt aktiva, både på Kungsholmen och nationellt. Det är bedrägerier där man vilseleder äldre, men även id- och kontokortsbedrägerierna ökar.

Skydda sig

– Under mars har vi gått ut till våra äldre genom att till exempel skicka med information om hur bedragarna jobbar via matlådor i hemtjänsten. Vi upplyser om metoder och hur de ska skydda sig. Så det förebyggande arbetet fortgår.