I somras insåg kulturroteln i Stockholm att det skulle bli svårt att arrangera något storslaget nyårsfirande i stadens regi. Detta på grund av coronaläget.

När man inte längre kunde bränna iväg en dryg miljon kronor på fyrverkeripjäser valde man istället att satsa slantarna på något annat.

– Vi förstod att det inte skulle gå att ha något massevenemang vid nyår. Vi började istället fundera över vad vi kunde göra istället, säger Helena Andersson, pressekreterare på kultur- och stadsmiljöroteln.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholm-ratar-de-stora-raketerna-pa-nyar/repsld!uVzIL5xzaECFiQW1FC2pbg/

Paviljong fylld med aktivitet

Pengarna har gått till att bygga en paviljongsbyggnad i Kungsträdgården som ska fyllas med kulturevenemang hela hösten. Premiär var 23 oktober och det bjuds på mängder av coronasäkra aktiviteter i den specialbyggda paviljongen. Max 50 personer får vara där samtidigt.

– Det här är en mycket bra lösning. Artister, som under lång tid har haft svårt att få spelningar, får möjlighet att arbeta. Samma sak gäller många av stadens kulturarbetare. Och Kungsträdgården har varit tyst och död sedan corona startade. Nu skapar vi återigen liv på platsen. Att vi lyckades få ut de här pengarna till kulturlivet i Stockholm är viktigt, säger Helena Andersson.

https://www.mitti.se/nyheter/se-stockholms-maktigaste-nyarsfilm/repsab!B@ZCzj2PsXyAKntC@8QLfQ/

Händer det någonting på nyår?

– Nej, det genomförs inget firande i stadens regi. Men jag tror det finns en stor förståelse till att vi gör så här.

Den totala budgeten ligger på 2 miljoner kronor. 1,3 miljoner kommer från nyårsfirandet. Totalt ska det genomföras närmare 100 stycken unika programpunkter. Allt är gratis, men att få närvara måste man boka plats (se faktaruta).