Stockholm kan få ytterligare två närakuter, en i Skärholmen och en i Järfälla. Det föreslås nu i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

Närakuten i Skärholmen ska finnas i centrum. I Järfälla öppnar den i lokaler vid Jakobsbergs sjukhus.

– Vi har sett att det finns ett stort befolkningsunderlag på de här orterna, och att det är för glest med närakuter där, säger Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdsregionråd.

Satsningen beräknas kosta 90 miljoner kronor per år och de kommer att öppna i slutet av 2023.

Kräver resurser

Redan nu finns det 11 närakuter i regionen. Från läkarhåll har det framförts att de resurser som läggs på närakuterna skulle göra bättre nytta på vårdcentraler och sjukhusakuter, och att de dränerar övrig vård på personal.

Men det håller inte Anna Starbrink med om.

– Syftet är att avlasta sjukhusens akutmottagningar och att ge bra och tillgänglig vård. Närakuterna fyller ett behov hos många patienter som annars skulle åka till en akutmottagning, säger hon.

https://www.mitti.se/nackavarmdo/narakuten-nobbas-under-pandemin/repubx!JDwgzORMsYJQZUfczMKWPg/

Enligt plan

Beslutet tas vid nämndens sammanträde i juni, nästan på dagen fem år efter det att den första närakuten, Närakut Haga, öppnade.

Var det viktigt att fatta beslutet innan höstens val?

– Att ytterligare två närakuter skulle öppna fanns med i vår plattform i valet för fyra år sedan. Vi skulle gärna ha gjort det tidigare, men det kom en pandemi och annat emellan.

Anna Starbrink tror också att det i framtiden kommer att behövas fler, och då gärna i anslutning till geriatriska sjukhus. Redan nu är det så i Sollentuna och Handen – och nu i Jakobsberg.

– Det underlättar direktintag till geriatrisk vård, så att patienterna inte först behöver åka till en akutmottagning och sedan till ett geriatriskt sjukhus.

https://www.mitti.se/debatt/debatt-nya-narakuter-ar-ett-sloseri-med-livsviktiga-resurser/repvdn!CwrTRxxYBERBje@ZOpjPA/