Den tvåstjärniga finkrogen Aloë i Älvsjö stänger den 31 augusti. Det meddelar "Teamet på Aloë" på Instagram.

"Vi har tidigare diskuterat att Aloë kommer att ta på sig en ny form och nu är tiden inne för denna omvandling" skriver teamet.

Beskedet kommer bara ett par veckor efter att en häftig kritikstorm rasat mot en av ägarna, stjärnkocken Daniel Höglander. Kritiken gällde hans engagemang i öppnandet av en ny lyxkrog i S:t Petersburg, något bland annat Aftonbladet rapporterat om.

Hjälpte en vän

Lyxkrogen Drevå öppnade den 22 mars. Daniel Höglander hjälpte till att ta fram konceptet eftersom det var en god vän som skulle starta krogen. Många ifrågasatte det lämpliga i att boosta företagande i Ryssland, som driver ett angreppskrig mot Ukraina, och att låna ut sitt goda namn till det.

På Instagram försvarade han sig med att han hjälpte en ung kvinna i en mansdominerad bransch och att man inte kan fördöma hela den ryska befolkningen för vad regimen gör. Projektet påbörjades innan kriget bröt ut, skrev han också.

Mitt i har sökt Daniel Höglandet för att fråga om stängningen i Älvsjö hänger ihop med den hårda kritiken, bland annat i sociala medier, men han har inte återkommit.

Vill fira med gäster

Av det senaste Instagraminlägget skriver teamet på Aloë att de nu vill anpassa krogen till den moderna epoken och reflektera över "vår identitet och inriktning". Man skriver också att man "med glädje ser fram emot att välkomna er för att fira avslutet på en era och början på en ny."

Aloë öppnade 2015 mitt i ett villakvarter i Älvsjö. Krogen fick en Michelinstjärna 2018 och ytterligare en 2020. 2017 startades den enklare systerkrogen Rinos bodega i samma fastighet.