Inte ett ord bryter tystnaden när 68-åriga Svante Wedin och 11-åriga Hugo Hardwick möts i ett parti i Tyresö bibliotek. Det är tisdag eftermiddag och Svante Wedin tar emot på prova-på-schack.

I början går det snabbt. Pjäs efter pjäs ställs ner på golvet. Svart bonde, svart löpare, vit bonde, vit löpare. Till slut står också damerna där.

– Jag gjorde en chansning men nu när krutröken skingras då är det ganska jämnt, till och med mycket jämnt, säger Svante Wedin som trots det efter några drag står som segrare.

Grundade klubben som 17-åring

Som 17-åring grundade han Tyresö schackklubb år 1972 – då som Bollmora schackklubb.

– Jag började spela schack i klubb på gymnasiet. Det hjälpe mig i mina studier i matte men också i andra ämnen. Jag fick höra att Tyresö var en vit fläck på schackkartan. Jag skrev lappar och samlade ihop folk och på den vägen är det.

Han har varit aktiv i klubben sedan dess, med några års paus då han bodde på annat håll. Klubben samlar medlemmar över generationsgränserna. Den yngsta är runt 5, den äldsta över 80 år.

– Det är kul att introducera spelet. Jag tycker att spelet är nyttigt och utvecklande och man lär sig inte minst att kunna ta motgångar. För min egen del hjälpte det mig mycket för att öka mitt abstrakta tänkande.

Svante Wedin och Hugo Hardwick är vana med varandras motstånd efter klubbkvällarna i Tyresö schackklubb.

Svante Wedin och Hugo Hardwick är vana med varandras motstånd efter klubbkvällarna i Tyresö schackklubb.

Pekka Pääkkö

Har över 100 medlemmar

De senaste åren har Tyresös enda schackklubb gått från 58 till 111 medlemmar. De bor i Tyresö men också till exempel i Älta, Skarpnäck och Haninge.

– Vi har aldrig haft så många medlemmar förut. De allra flesta nytillkomna är juniorer, säger Svante Wedin.

Förra våren märkte han att fler och fler juniorer började söka sig till klubben.

– Jag tror att det beror på att schack har blivit känt i Youtube-kretsar. Under pandemin tror jag också många barn fick upp ögonen för schack på nätet och efter det har sökt sig till klubben.

För att möta medlemsökningen startade klubben i höstas en ny juniorgrupp med fokus på elitsatsning och i våras startades en grupp för juniortjejer.

Tränar nästan varje dag

11-åriga Hugo har spelat i klubben i ungefär 5 år. Tre år i rad har han tagit hem andraplatsen i skol-SM i sin åldersgrupp. Hans schackintresse väcktes i skolan.

– Min lärare frågade om jag ville spela ett parti. Jag och en annan i klassen tyckte det var ganska kul. Jag tror att vi spelade tjugo partier varje dag ett tag, säger Hugo.

Hugo har tre i år i rad tagit hem andraplatsen i skol-SM i sin åldersgrupp.

Hugo har tre i år i rad tagit hem andraplatsen i skol-SM i sin åldersgrupp.

Pekka Pääkkö

Nu är schack en del av hans vardag. Han tränar med klubben två dagar i veckan och oftast varje dag hemma.

– Jag gillar att man spelar ensam, att man inte är i ett lag, och det är roligt att tävla. Det blir aldrig tråkigt med schack, det finns alltid någonting nytt man kan lära sig.

Vad är det viktigaste för att bli bra?

– Att man tycker att det är kul och att man tränar mycket.