"Helt fantastiskt", tycker Monica Norlander om att STK knipit en av de tre finalplatserna i kategorin Årets idrottsförening.

Hon och maken Thomas drog i gång satsningen "+65 Senior power" 2021.

– Det har varit så otroligt roligt, mottagits så bra och gett så goda resultat, så det här var grädden på moset. Man känner att det är på riktigt och något som efterfrågas, säger Monica Norlander.

Sedan tolvveckorskurserna inleddes har 70 seniorer dykt upp för att lyfta vikter.

Det har gett mersmak. I den senaste gruppen bestämde sig åtta av tio deltagare för att förlänga sina medlemskap i STK, berättar Monica.

– Många fortsätter träna. De har fått grunden för att känna sig trygga och stadiga och träna på egen hand.

Går på export

Hon får höra många berättelser om livskvalitet som har höjts tack vare kursen.

– En kvinna som spelade fiol i en symfoniorkester sade att hon orkade hålla sin fiol längre än tidigare. Och en kille skrev att den här gången hade han inte använt motorn på båten, utan rott hela sommaren.

Ringarna på vattnet har varit fler än så. Monica och Thomas jobbar även med att sprida träningskonceptet till andra orter, så som Malmö, Värnamo och Mora.

Och så blir det eldsjälsgala på Cirkus i Stockholm. I STK:s kategori återfinns ytterligare en klubb från länet: IFK Viksjö, för sin satsning på gåfotboll.

– Det är jätteroligt att det är olika inriktningar på de föreningar som har gått till final. Det visar vilken bredd som finns i vårt land, säger Monica Norlander.

Läs även: Sporten som ska lyfta taket i Sumpan