– Vi har flera tusen klädnypor med reflextejp på, som vi återanvänder för varje lopp. De är lätta att sätta upp och ta ner, men de lyser väldigt bra och visar vägen tydligt i skogen, säger Stefan Knorn som är en av grundarna bakom Night Trail Run.

Loppet startades 2013 och avgörs alltså för tionde gången i år. Under tiden har arrangörerna hela tiden vidareutvecklat det hela med små förändringar från år till år.

Hundpremiär i fjol

I fjol var en hundklass på 5 kilometer en nyhet, och den kom för att stanna.

– Det var ett testskott förra året men vi hade 30 ekipage som startade trots at det var en riktig ruskkväll – regnet kom på tvären. Alla blev glada bara av att se hundarna som ville ut och springa med sina hussar och mattar. I år har vi nästan 50 anmälda hundar, säger Stefan Knorn.

Start i skymningen

Utöver hundklassen på torsdag kväll finns klasserna 5 och 10 kilometer (utan hund) och där gäller fri starttid under de tre kvällarna, med start och mål vid Bögs gård.

– Vi började med fri start under pandemin och det visade sig vara lyckosamt. Det blir ett bra flöde med löpare och man får en mer personlig upplevelse i skogen. Vissa gillar att springa i grupp och då gör man det. Det är upplevelsen som står i centrum, inte tiden. Det här är inte en tävling där man slår personligt rekord, säger Stefan Knorn.

För de som vill springa riktigt långt finns dessutom en 30-kilometersbana med start i Kallhäll och mål vid Bögs gård. Den distansen avgörs på lördagen, och arrangörerna skjutsar bagage från start till mål.

– Löparna startar i skymningen och springer in i mörkret, lite tvärtemot loppet vi ordnade i juni då man stack iväg mitt i natten och sprang in i gryningen och ljuset.

"Upplevelsen det viktiga"

Alla slingorna går på Järvafältet, lite på grusväggar med till cirka 90 procent på skogsstigar. Tävlingsklasserna består bara av de olika distanserna, utan uppdelning i herr- och damklass.

– Och priserna lottar vi ut till alla som går i mål. Upplevelsen är det viktiga, och alla är vinnare på sitt sätt, säger Stefan Knorn.