Viktor Bysell, 15, och Michael Chen, 15, trotsar det grå vädret under höstlovet och går ett par varv på disc-golfbanan mellan Väringaskolan och Sigtuna fritidsgård. De tycker att det är viktigt att aktivera sig, även under lediga dagar.

– På helger till exempel om jag känner att jag har varit inne hela förmiddagen blir jag på dåligt humör. Då går jag ut och hittar på något för att få frisk luft. Annars kommer jag att vara sur hela dagen, säger Viktor Bysell.

Tar 20 minuter

Disc-golf är inte det enda Viktor Bysell håller på med. Han spelar golf och innebandy också. Fördelen med disc-golfen är att han kan gå ut när som helst, även ensam, och det tar inte så lång tid att gå ett varv på Sigtuna disc-golfpark.

– Det är jättesmidigt, jag bor inte alls långt härifrån och banan är en mindre bana med korta hål. Det tar mellan 20-30 minuter att gå ett varv, säger han.

I dag spelar Viktor tillsammans med sin kompis Michael Chen som inte har spelat lika länge. Michael spelar mest tennis annars. Men de har lika kul ändå.– Det är inte så viktigt att det ska gå bra. Det är bara kul att göra något tillsammans, säger Michael Chen.

Beter sig olika

På de allra flesta discgolfbanor är det gratis att spela. Så är det även på Sigtuna disc-golfpark. Man behöver bara ha sin egen disc. Under de tre och ett halvt åren som Viktor har spelat har han hunnit samla på sig många discar.

– Discarna är olika. De går olika långt och beter sig olika i luften och hur de landar, säger han.

När de kommer till banans nionde och sista hål får de bägge till välplacerade utkast och kan putta, det vill säga avsluta hålet med att sätta discen i korgen, från nära håll.

Viktor och Michael tycker att det finns mycket att göra i Sigtuna. De räknar upp olika sporter som är lättillgängliga. Däribland, mountainbike, padel, skateboard och minigolf.

– Det finns ju till och med en skidbacke, säger Michael.

Flera aktiviteter på lovet

Kommunens föreningskonsulent, Monica Fries, är nöjd med de aktiviteter som kommunen erbjudit ungdomar under höstlovet.

– Det har funnits en hel del att välja på och det har varit välbesökt, säger hon.

Monica Fries är ansvarig för det som kallas för Brobygget som håller till på olika platser i kommunen med sport- och rörelseaktiviteter.

– Vi har haft väldigt mycket barn i Valsta och även i Ekilla sporthall. Inlines har varit väldigt efterfrågat.

Till vintern kommer kommunen att starta upp ett "hockeysportis" i Pinbackshallen tillsammans Wings hockey. Där kommer det finnas utrustning att låna via Fritidsbanken.