Klockan 17 nästa lördag öppnas dörrarna till Kultopia (Huset) i Storängens industriområde. Under sju timmar fram till midnatt bjuds det på massor av livemusik, dans och konst. Allt är gratis.

De flesta är in house band – alltså band som repar på Kultopia. Men det bjuds också på dans av dansgruppen Move, inbjudna band och musik från Kulturskolan, som exempelvis en dragspels- och en blockflöjtensemble.

– Vi försöker ha ett brett utbud. Vi vill visa upp ung kultur i Huddinge. Och vi har en jäkligt bra scen som vi vill ska användas för ung kulturyttring så mycket som möjligt, säger Lennart Kingstedt, kulturproducent.

Punkbandet Det stora blå är en av akterna på Kulturnatten. Charlie Terner, 15, är gitarrist i bandet och Hugo Beijer, 17, spelar trummor. De bildade bandet för ungefär ett år sedan.

– Hugo och jag bor grannar och jag frågade honom om han ville starta ett punkband med mig, berättar Charlie.

Och på den vägen är det.

– Jag går på musikgymnasiet Rytmus ocb Charlie på högstadiet. Men vi repar alltid på Huset, säger Hugo.

Nu ser de fram emot spelningen.

– Vi hoppas att mycket nytt folk kommer och hör oss. Det är alltid bra publik och mycket energi på Huset, säger Charlie.

Det stora blå är ett relativt nytt punkband från Huddinge.

Det stora blå är ett relativt nytt punkband från Huddinge.

Lennart Kingstedt

Idol-Emil: Huset har varit avgörande för min musikkarriär

Ett känt ansikte som uppträder är Emil "Idol-Emil" Eriksson. Han är 22 år, bor i Trångsund och pluggar på universitetet. I höstas var han en av finalisterna i Idol och kom på tionde plats.

– Det har gett mig en boost och en stor energikick. Efter det har jag byggt upp en liten fan base som kommer på mina spelningar och följer mig på sociala medier, säger han.

Men det är på Huset som han känner sig hemma.

– Jag repar alltid på Huset. Jag började repa på Rockville i Trångsund och sedan blev det Huset. Det har varit avgörande för min musikkarriär att ha en lokal att gå till där man kan repa och har folk som hjälper en att utvecklas, säger Emil Eriksson.

Emil sjunger soulballader och indie. Det finns alltså något för alla smaker på Kulturnatten.

– Alla är välkomna! Vi kan ta in 450 personer i konserthallen, men vi räknar med att det blir lite rullande publik, att folk kommer och går, säger Lennart Kingstedt.