Några hundra meter från Husby gård, på den långa promenadslingan, är ett gäng ungdomar i full gång med att rensa bort sly för att friställa ekar. Det är ett av många projekt för att öka den biologiska mångfalden i området som ungdomarna arbetat med i tre veckor.
Gerdn Hossein är en av de ungdomar som under tre veckors tid arbetat med biologisk mångfald. Hon tycker att perioden varit lärorik och givande.
– Jag har varit intresserad av klimatfrågor länge men detta var verkligen ett helt nytt perspektiv jag inte har tänkt på innan. Det har gjort mig mer intresserad av biologisk mångfald och varför det är så viktigt, säger Gerdn Hossein.
Gerdn Hossein är en av ungdomarna som sommarjobbat med biologisk mångfald. Hon berättar att hon fått upp ögonen för biologisk mångfald tack vare sommarjobbet.
Malin Wandrell
Som boende i Kista tycker hon att det är roligt att kunna se hur projekten de gjort ihop kommer utvecklas genom åren i området.
– Det känns coolt att kunna se hur exempelvis en ek eller ett körsbärsträd som vi planterat kommer växa i mitt närområde.
Bland annat har ungdomarna anlagt äng, friställt ekar, byggt insektsholkar samt planterat fläder och buskar.
Samarbetat med biologer
Första veckan är det inlärningsvecka, där ungdomarna tillsammans med biologer får lära sig om biologisk mångfald. Vecka två är det dags att tillsammans cykla runt i området och forma idéer kring hur den biologiska mångfalden kan ökas på plats. Tredje och sista veckan genomförs samtliga projekt, utifrån ungdomarnas idéer i samråd med handledare och biologer.
Julia Redegren Gomes och Karin Gustafsson har handlett ungdomarna i tre veckors tid.
Malin Wandrell
– Det har varit superkul att se hur ungdomarna har växt och intresserat sig för biologisk mångfald. Många unga är ju oroliga för klimatkrisen, så det är rätt naturligt att de har någon slags intresse för naturen, men just biologisk mångfald är det inte många som reflekterat över, säger biologen Julia Redegren Gomes som handleder sommarjobbarna.
Ungdomarna har byggt insektsholkar, fågelholkar och även fladdermusholkar.
Malin Wandrell
Den andra handledaren Karin Gustafsson stämmer in.
– De får en förståelse för hur allt hänger ihop vilket är superbra då biologisk mångfald är en viktigt del i att lösa klimatkrisen. Projektet utgår också från Stockholms stads åtgärdsprogram för biologisk mångfald, det är häftigt att se delar av det bli verklighet tack vare ungdomarna.