Varje år erbjuder staden sommarjobb åt ungdomar.

I juli förra året hade några av dem fått i uppdrag att rensa ogräs i Hammarby sjöstad, vid vattnet utanför Sickla kanalgata. Vid en rast ska de ha fått godkänt från sin handledare att ta sig ett dopp.

Tre ungdomar hoppade i vattnet från konstverket Observatorium, i folkmun kallat Tårtan. En av dem dök och slog huvudet i en sten. De två andra hoppade i med fötterna före och en av dem fick lindrigare skador.

Den 18-åring som dök fördes till sjukhus med flera skador, bland annat bruten nacke. Dessutom ska han ha fått svåra infektioner till följd av det smutsiga vattnet. I dag är flera av skadorna läkta, men han är inte helt återställd.

Nu kräver han staden på 300 000 kronor i skadestånd. I anmälan står att det är svårt att ”förstå skillnaden mellan en badbrygga och ett konstverk” eftersom inga informationsskyltar fanns på platsen – och att handledaren borde informerat om att bad inte var tillåtet där. Skadeståndet krävs för ”sveda och värk samt förlorat sommarlov och traumatisk händelse.”

"Det är en tragisk olycka som vi naturligtvis önskar inte skulle ha inträffat," säger stadsdelsdirektören Alexandra Wynn.

"Det är en tragisk olycka som vi naturligtvis önskar inte skulle ha inträffat," säger stadsdelsdirektören Alexandra Wynn.

Victor Malmcrona

”Jättesorgligt”

Det lyfts även att det inte fanns skyltar om att badförbud råder, att vattnet är otjänligt och att stora stenar som är svåra att se finns på vissa ställen långt under ytan. Anmälaren menar att staden på så vis negligerat att det finns risk för allvarliga olyckor.

– Vi sätter i regel inte upp skyltar där det är badförbud, utan bara där det går att bada, säger Alexandra Wynn, Södermalms stadsdelsdirektör.

Hon beklagar att olyckan skett och säger att en tillfällig skylt kom på plats kort efteråt. Dialog förs med Stockholm Konst om att få ordentliga skyltar på plats.

– Jag förstår att man blir sugen på ett dopp en varm sommardag. Det är jättesorgligt att olyckan inträffade. Vi ska göra allt för att undvika att det sker igen, säger Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst som ansvarar för konstverket.

Permanenta skyltar som visar att dykning är förbjuden ska sättas upp på var sida om Tårtan inför sommarens badsäsong.

– Det ska vara extremt tydligt att man absolut inte ska bada där.

Hur lämpligt är det att ha ett konstverk som ser ut som en badbrygga?

– Det ska ses som en utkiksplats. Anledningen till placeringen är att man ska kunna göra betraktelser i fred. Det är själva idén till konstverket.

Skadeståndsanspråket utreds av stadens försäkringsbolag.