– Kommunen är inte arbetsgivare för de personalkategorierna så vi kan inte ha ett sådant krav. Men vi har en kontinuerlig dialog med våra utförare i dessa frågor och flera av dem ställer krav på att personal ska vara fullvaccinerad i samband med nyrekrytering, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L).

Kommunen kan inte ens beordra sitt eget vård- och omsorgsbolag AB Solom att kräva vaccination vid nyanställning, men Solom har själva beslutat att införa ett vaccinationskrav för nyanställda.

– Och flera utförare frågar sina medarbetare om de är vaccinerade, men vi är medvetna om att den anställde enligt lagen inte behöver uppge detta, eller felaktigt kan uppge att den är vaccinerad utan att vara det, säger Anna-lena Johansson.

Smitta på äldreboenden

Coronasmittan har kommit in på Sollentunas äldreboenden, men i en mycket mindre omfattning än våren 2020, berättar Anna-Lena Johansson.

– Att stoppa den helt är nästan omöjligt just nu, vi har ju inte besöksförbud till exempel.

Däremot efterföljs Region Stockholms riktlinjer noga inom alla verksamheter, liksom SKR:s rekommendationer, berättar Anna-Lena Johansson.

– Det gäller bland annat munskydd i allt vårdnära arbete, och att stanna hemma vid symtom.

Vissa utförare har också valt att snabbtesta personalen inför varje arbetspass, det gäller personal som inte har velat uppvisa vaccinationsintyg.

– Och information ges hela tiden om betydelsen av vaccination för att skydda sig själv och de personer man arbetar med. Personalen erbjuds att vaccinera sig på arbetstid och de som arbetar på äldreboenden har fått möjlighet att vaccinera samtidigt som de boende har vaccinerats, säger Anna-Lena Johansson.