– Vi anser att det är mycket viktigt att pengarna delas rättvist och går till både våra grundskole- och gymnasieelever. Sollentuna kommun fortsätter att stötta våra skolor, lärare och elever, säger Soley Aksöz Lithborn (M) kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden.

Regeringen beslutade att förstärka det statliga stödet till skolverksamheten med en miljard kronor 2021. Syftet med tillskottet är att bidra till att kommunerna ska kunna ge alla barn och elever den utbildning de har rätt till.

Det är upp till varje kommun att själv bestämma hur pengarna ska användas för att trygga barnens rätt till utbildning.

636 kronor per elev

Det exakta beloppet som Sollentuana kommun får är 8 813 425. Det innebär att varje skola får ett extra bidrag med ett preliminärt belopp på 636 kronor för varje inskriven elev.

Detta gäller förskoleklass, grundskola årskurs 1-9, grundsärskola och gymnasieskolan, och stödet betalas ut till både kommunala och fristående verksamheter med barn och elever som är folkbokförda i Sollentuna. Det extra bidraget följer därmed den folkbokförda eleven till den skolplacering den har, i eller utanför kommunen.

Bidraget betalas ut direkt till skolan, någon ansökan behöver inte göras, och fördelningen sker proportionellt utifrån antalet elever folkbokförda i Sollentuna i respektive verksamhet.

Utbildningsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att informera skolhuvudmännen om utbetalningen och att det är skolhuvudmännens ansvar att pengarna används i enlighet med intention med statsbidraget.