I 30 års tid drev Grimsta trädgårdsförening torpet. De anordnade loppisar och basarer, odlade i trädgården och drev våffelstuga.

Men de hade inte möjligheter att fortsätta driva torpet och 2016 lämnades byggnaden tillbaka till staden – som förseglade den och sedan dess låtit den stå tom.

Platsen otillgänglig

Efter fyra år har Solbacken i det närmaste blivit bortglömt – och man får anta att det längtar efter lite omtanke. Torpet är inbäddat i en charmig liten äppelträdgård, men det ligger på en svåråtkomlig plats och huset är slitet.

– Det har varit en del intrång även i år tyvärr. Då ser det inte fint ut efteråt. Det skräpades också ned väldigt mycket under sommaren. Men nu har vi städat upp och klippt gräset, säger stadens förvaltare Tomas Kidane.

"Finns inget spikat"

I samband med återtagandet av torpet 2016 öppnade staden för att låta någon intresserad ta över driften av torpet. Byggnaden anses ha ett kulturhistoriskt värde, men för att driva något i byggnaden krävs att den anpassas

– Vi har varit i kontakt med intressenter under året, men det finns inget spikat kring vem som ska flytta in. Tyvärr drabbas just sådana här tomma byggnader av att obehöriga flyttar in, säger Tomas Kidane.

Det är oklart om torpet kommer att ingå i den nya detaljplanen för området. Det gör det svårt att lägga upp en strategi för byggnaden, enligt Tomas Kidane.

– Detaljplanen avgör hur vi ska förhålla oss och planera för byggnaden. Nu får vi se hur torpet klarar sig under höstperioden och vintersäsongen.