En restaurang med flera ansikten är vad krögarna Patrik Gadelius och David Busch har byggt upp på Källängstorget på Näset. Det som tidigare var Näsets krog har blivit Matcirkus och bredvid finns sedan i februari En liten lokal.

– Här kan man ta en öl när man fikar. Och smörrebrödet är precis som det var på Havnegade i Köpenhamn på 90-talet, säger kafébesökaren Lasse Månsson.

Ett antal öltankar flyttar snart för att göra En liten lokal till ett bryggeri. Här ryms också något Patrik Gadelius kallar en social klubb vars medlemmar blir inbjudna till olika aktiviteter. Här är både krog och ett kafé med kaffebar, bakverk, dj-bås och viner.

Patrik Gadelius och David Busch spelar på många strängar för att få ihop det.

Mackor precis som på Havnegade i Köpenhamn, tycker Lasse Månsson. Dagtid är En liten lokal nämligen ett smörrebrödskafé.

Mackor precis som på Havnegade i Köpenhamn, tycker Lasse Månsson. Dagtid är En liten lokal nämligen ett smörrebrödskafé.

Rósanna Róbertsdóttir

– Oavsett hur bra restaurang jag driver hade jag inte kunnat fylla den tillräckligt mycket alla dagar för att få ekonomi i det. Lidingö är en svår plats. Men om vi kör på variation och aktiviteter – och inte har öppet hela tiden – då kan det här bli bra.

– Jag hade gärna öppnat en mysig, fransk kvarterskrog. Men ett nischat koncept funkar inte på Lidingö – det finns ett jätteutbud i stan och bor du till exempel i Baggeby är det lättare att åka dit än till Näset. Klubben är ett sätt att få kontakt med Lidingöborna.

Knökat

Klubben – med evenemang där olika kockar lagar olika typer av mat en kväll – har hittills cirka 160 medlemmar. I nuläget är medlemskapet gratis. Tanken med att skapa en klubb är dels samhörighet, dels att Patrik kan säkerställa att lokalen är full. Skulle det bli för få gäster ställer han in aktiviteten.

– Vi kör när det blir folk, stämningen är lika viktig som maten. Men det strömmar faktiskt in nya medlemmar. Det har blivit svintrevligt här, kockar gästspelar och det har varit knökat varje kväll.

– Kvällens "social club" ska överraskas med karaoke. Och på valborg går vi tillsammans till en eld efter middagen.

Ungdomshäng

Den som går genom köket från En liten lokal hamnar i restaurang Matcirkus. Här ryms "Express & take away", där tanken är att bjuda in till ungdomshäng.

– Det är en plats där ungdomar kan umgås, plugga eller spela spel med en kvällsfika. Vad jag vet finns inga andra ställen på Lidingö dit man kan komma med moppebilen, hänga och fika kvällstid. Som förälder på Lidingö vill jag att de har en plattform. Vi har fika och glassbar till klockan 22.

– Matcirkus är en hyllning till den lokala pizzerian. Jag har köpt fula dukar med flit. Samtidigt gör vi allt från scratch: maler hamburgare, bankar kött och knådar deg.

Inne i Express & take away finns en liten stuga med barnbio där mindre barn kan krypa in. Men främst är stället tänkt för ungdomar. "Min dotter  fyller 15, och de är ju out and about överallt. Vi gör en satsning mot ungdomar med nyttig snabbmat."

Inne i Express & take away finns en liten stuga med barnbio där mindre barn kan krypa in. Men främst är stället tänkt för ungdomar. "Min dotter fyller 15, och de är ju out and about överallt. Vi gör en satsning mot ungdomar med nyttig snabbmat."

Rósanna Róbertsdóttir