På Brunskogsbackens torg i Farsta strand har grävmaskinerna jämnat delar av det gamla centrumet med marken.

Där den dammiga grushögen ligger ska Stockholms Stadsmission bygga sitt första egna hyreshus.

Mitt i berättade om byggplanerna redan för ett år sedan. Nu är bygglovet beviljat och i februari sätts spaden i marken. Satsningen är en del av den ideella organisationens program för fler socialt hållbara bostäder.

– Ett väldigt konkret sätt för oss att göra det är att bygga fastigheter – där en andel av lägenheterna är avsedda för människor som står långt från den ordinarie bostadsmarknaden, säger Pernilla Parding, programansvarig.

41 hyreslägenheter ska det bli, från ettor upp till fyror. Exakt hur de ska förmedlas är ännu inte klart. Enligt Stockholms Stadsmission ska de inte gå enbart till personer med erfarenhet av hemlöshet.

– Vi strävar efter mångfald bland våra hyresgäster och kommer se till att det blir en bra mix i huset. Vi är måna om att skapa en inkluderande och trivsam boendemiljö, både för hyresgäster och hela kvarteret, så vi kommer arbeta med trygghet och modeller som främjar gemenskap och just trivsamt boende, säger Pernilla Parding.

Rivet. Den gamla centrumbyggnaden har blivit grus och småsten.

Rivet. Den gamla centrumbyggnaden har blivit grus och småsten.

Mattias Kamgren

Portvakten kan återuppstå

En del i den modellen kan bli att ha personal på plats i huset som en service till hyresgästerna. Pernilla Parding liknar det vid gamla tiders portvakter.

– Vi tror på relationer och att skapa möten mellan människor. Då måste det finnas någon där som man kan prata med, säger hon.

Hyran inte spikad

Vill man öppna bostadsmarknaden för personer med låg inkomst är hyresnivån så klart en nyckelfaktor. Än är hyrorna inte bestämda.

– Men de kommer att ligga i det undre spannet. Genomsnittshyrorna för nyproduktion i området är 2 100-2 300 kronor per kvadratmeter och år. Det kommer att bli lägre än så, säger Pernilla Parding.

Ansvarig. Pernilla Parding, programansvarig Stockholms Stadsmissions socialt hållbara bostäder.

Ansvarig. Pernilla Parding, programansvarig Stockholms Stadsmissions socialt hållbara bostäder.

Mattias Kamgren

Att lyckas med det när det statliga investeringsstödet har slopats och materialpriserna skjuter i höjden kan låta som en omöjlig uppgift.

Hur ska ni klara det?

– Vi har försökt planera yteffektivt och pressa priserna genom hela projektet. Vi jobbar på en ekonomisk modell där vi tror vi kan få affären att gå ihop. Det är viktigt att vi lyckas, för det här är ett modellskapande projekt. Vi vill att fler ska kunna ta efter oss.

Inflyttningen i Farsta strand är planerad till första halvåret 2024.

– Vi är väldigt glada och stolta över att få göra detta. Vi har redan ett bra samarbete med kyrkan mittemot och vi har mött så många trevliga grannar när vi har varit där. Vi längtar efter att få vara klara, säger Pernilla Parding.