– På stora hela har det fungerat bra. Första veckan (från 2/1) registrerades 120 000 katter och idag (18/1) var det uppe i totalt 175 000, säger Christoffer Leijonwirth projektledare för Jordbruksverkets kattregister.

– Det är vi ganska nöjda med och mycket fler än jag vågat hoppas på. Det rullar på rätt bra.

Christoffer Leijonwirth, projektledare
Jordbruksverket

Christoffer Leijonwirth, projektledare Jordbruksverket

I mars förra året klubbades lagen genom som från första januari gör det obligatoriskt att märka och registrera sin katt. Sedan dess har den ansvariga myndigheten Jordbruksverket, haft bråda dagar att skapa det nya registret. Därför är det inte helt färdigt och har haft en del barnsjukdomar berättar Christoffer Leijonwirth.

– Vissa har fått problem vid registrering på grund av olika orsaker, men på det stora hela har det fungerat bra, säger han.

Enligt en uppskattning från undersökningsföretaget Novus 2017 finns det mer än 1,4 miljoner katter i Sverige så många återstår ännu att registrera. Men den som inte har hunnit behöver inte oroa sig.

– Det viktiga är att man inte medvetet struntar i det. Men man behöver inte vara stressad, utan kan nog vänta några dagar.

Dessutom är inte alla funktioner klara. Ännu kan kan exempelvis inte söka i registret, registrera ägarbyte eller ta ut statistik om raser, namn och annat.

– Vi har rätt många funktioner som vi hoppas kunna leverera.

När det gäller att registret ska bli sökbart uppger Jordbruksverket att det ska bli av i april, men Christoffer Leijonwirth hoppas att det kommer ske tidigare än så.

– I slutet av mars, men jag kan inte lova något.

Så vi får vänta med besked om de populäraste kattnamnen?

– Ja, det är lite en annan fråga.

Läs mer:

Katthem välkomnar registrering