Gamla Sankt Görans gymnasium på Mariebergsgatan är en riktig vattendelare. Det märktes inte minst förra veckan då Mitt i berättade att länsstyrelsen byggnadsminnesmärker huset från 1960.

Gamla Sankt Görans gymnasium byggdes först som en yrkesskola för kvinnor i början av 60-talet.

Gamla Sankt Görans gymnasium byggdes först som en yrkesskola för kvinnor i början av 60-talet.

Olle Anrell

Enligt länsstyrelsen är huset, med sitt starka arkitektoniska uttryck, en av efterkrigstidens mest karaktäristiska byggnader i Stockholm. Dessutom berättar byggnaden om yrkesskolan för kvinnor som huset byggdes för.

MIn lägenhet är jättefin

På Facebook frågade vi läsarna vad de tycker – och debatten gick extremt het. Vi kollade vad folk som bor i och kring huset tycker.

– Min lägenhet är jättefin, där har de verkligen gjort det bra, säger Linn Eriksson som har bott i sin studentbostad i ett halvår.

– Men utvärtes sticker huset ut. Jag tycker att det finns många fina byggnader i Stockholm, men den här ser lite dassig ut nästan.

Så här sa grannarna

Isabell Stenberg med hunden Teddy.

Isabell Stenberg med hunden Teddy.

Olle Anrell

Isabell Stenberg bor också i huset och ska hem efter en promenad med hunden Teddy.

– Jag tycker att det är ganska fult, men min svärmor tycker att det är väldigt vackert och speglar husets tid. Vi har diskuterat utseendet mycket och jag tycker att det ser ut som en svart låda med fönster.

Blir du förvånad att huset får märkningen av länsstyrelsen?

–  Alltså, när vi står här och tittar på det så kan jag väl inte riktigt förstå det. Det känns som att det är lätt att göra om huset, om det skulle behövas. Men insidan är vacker.

Sebastian Eriksson har bott i huset sedan före nyår.

Sebastian Eriksson har bott i huset sedan före nyår.

Olle Anrell

Sebastian Eriksson har bott i huset sedan före nyår. Han berättar att han har arkitektkompisar som besökt huset och de blev fascinerade.

– Innan jag flyttade in här tyckte jag att det var en ganska ful byggnad, men nu gillar jag den. Det finns något charmigt med den.

Vad är det du har lärt dig att gilla?

– Utsidan ser lite knasig ut och påminner lite om hur det ser ut i sådana stora hus utanför centrala London där man bara slängt in massa människor typ. Men sedan när jag har flyttat in så ser jag ju hur fräscht det är och hur fint det är med många detaljer.

Viktor Ljungdahls flickvän bor i huset.

Viktor Ljungdahls flickvän bor i huset.

Olle Anrell

Viktor Ljungdahls flickvän bor i huset så Viktor är här flera gånger i veckan.

– Lite förvånad över att det minnesmärks måste jag säga att jag blir. Den är ju speciell på sitt sätt och inte den typen av byggnad man tänker brukar får en kulturmärkning.

Viktor tycker att entréhallen och takterassen är fina och att det fränt att gymapasalen högst upp finns kvar i huset.

Vad tycker du om arkitekturen på utsidan?

– Alltså, det är inte det värsta, men kanske inte det vackraste heller. Det är helt okej.