LISEBERG

En varm doft av nytt trä slår emot besökare i den pampiga hotellobbyn. Mitt på golvet står tre enorma kinavaser i vitt och blått porslin och i taket hänger asiatiska rislampor i varma jordfärger.

Längs väggarna står mörka koffertar, målade vaser, fraktlådor i trä och vackert dekorerade fågelburar.

Från övervåningen ringlar sig en guldfärgad tunnelrutschkana hela vägen ner till den omsorgsfullt utsmyckade receptionsdisken där vitrinskåpen lyser i lila.

Inomhuskarusell. Hotelldirektör Lena Nyquist är stolt över ponnykarusellen från 1923 som står intill frukostserveringen.

Inomhuskarusell. Hotelldirektör Lena Nyquist är stolt över ponnykarusellen från 1923 som står intill frukostserveringen.

Dino Soldin

Barnens perspektiv

Några blommiga tygsoffor är fortfarande inplastade och delar av golvet täcks av skyddspapper.

Med bara en vecka kvar till öppningen av Liseberg Grand Curiosa Hotel är det bråda tider för att hinna få allt på plats.

När hotellet slår upp sina portar den 22 april står barnens upplevelser i centrum. 

Här kommer de minsta besökarna kunna åka ponnykarusell intill frukostserveringen och beställa hela glassrätter i det pittoreska caféet.

– Hotellet är tänkt att upplevas ur ett 110-centimeters-perspektiv, säger Mårten Westlund PR- och kommunikationschef och pekar på en receptionsdisk i miniatyr.

Lunch med action. Alldeles utanför restaurangfönstret dundrar bergochdalbanan Valkyria förbi.

Lunch med action. Alldeles utanför restaurangfönstret dundrar bergochdalbanan Valkyria förbi.

Dino Soldin

Berättelsen om smugglarkungen

Kuriosa från världens alla hörn har gett upplevelsehotellet sin karaktär och liksom det mesta på Liseberg har konceptet skapats utifrån en spännande historia.

Berättelsen är visserligen uppdiktad, men det hela började när man i samband med markarbetena på platsen hittade, vad som tros ha varit, resterna av en riktig smugglarskatt.

– Då tog fantasin fart. Den här skatten måste ju ha hanterats av en smugglarkung som opererat här: Herr Daler, en framgångsrik affärsman i mitten av 1700-talet som säkerligen hade affärer med Ostindiska kompaniet, berättar Clara Nilsson, projektledare för Lisebergs jubileumsprojekt, och fortsätter att berätta om konceptet:

– Han kom från en enkel bakgrund och hade stora visioner. På vägen mot framgång kunde det därför bli en och annan ljusskygg affär.

Snart invigning. Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef, Lena Nyquist, hotelldirektör och Clara Nilsson, projektledare för Lisebergs jubileumsprojekt är spända inför öppningen av upplevelsehotellet.

Snart invigning. Mårten Westlund, PR- och kommunikationschef, Lena Nyquist, hotelldirektör och Clara Nilsson, projektledare för Lisebergs jubileumsprojekt är spända inför öppningen av upplevelsehotellet.

Dino Soldin

Inspirerande kuriosa

Men det är inte i första hand herr Daler som gett hotellet sin sagolika gestaltning, utan hans beresta och äventyrslystna fru, Agnes.

– Hon kom från en bemedlad familj och var välutbildad. Hon såg det vackra i allting och hade förmågan att kunna föra sig i alla olika sociala miljöer. Hon hade en förkärlek till naturväsen och rörde sig gärna någonstans mellan verklighet och dikt.

Tanken var att hon, efter sina världsomseglingar, skulle komma hem med affärsmöjligheter, men hon fick istället med sig helt andra saker eftersom hon var den hon var.

– När hon klev i land nere i hamnen med sina knasigheter, märkvärdigheter och lustiga ting så flockades folk och hon älskade att berätta om sina upplevelser. Hennes ägodelar fyllde till slut hela hemmet och paret fick bygga ut huset i etapper, något som återspeglas i hur hotellet är uppbyggt, säger Clara Nilsson.

Kuriosa. Clara Nilsson, projektledare för jubileumsprojektet, menar att varje liten detalj i hotellet måste prövas mot konceptet som utgår från berättelsen om affärsmannen herr Daler och hans äventyrslystna fru Agnes.

Kuriosa. Clara Nilsson, projektledare för jubileumsprojektet, menar att varje liten detalj i hotellet måste prövas mot konceptet som utgår från berättelsen om affärsmannen herr Daler och hans äventyrslystna fru Agnes.

Dino Soldin

Takterrass 40 meter upp

Berättelsen löper som en röd tråd genom hela byggnaden och Agnes tog även med sig matinfluenser från sina resor som har fått ge prägel åt hotellets totalt fyra restauranger.

Högst upp på åttonde våningen hittar man den asiatiska restaurangen Mei Rose, från vilken man även kommer ut på takterrassen 40 meter upp.

– Här uppe är man mitt i nöjesparken och får uppleva allt det här utan att ens behöva gå in. Hit hoppas jag att göteborgarna ska vilja komma och ta något att dricka och se när Valkyria och vår nya åkattraktion Luna susar förbi, säger hotelldirektören Lena Nyquist.

Fantasifullt. Cirka 2200 bäddar fördelade på 457 rum rymmer hotellet, som alla går under temat romanticism möter industrialism.

Fantasifullt. Cirka 2200 bäddar fördelade på 457 rum rymmer hotellet, som alla går under temat romanticism möter industrialism.

Dino Soldin