I slutet av april var det stopp. Askgravlunden på Västra kyrkogården rymde inte fler avlidna. Nu hänvisas istället anhöriga att begrava sina döda i vanliga gravar eller att välja en helt annan kyrkogård.

– Vi kan fortfarande lägga till namn på befintliga plaketter, som en maka eller make. Men det finns inte plats för fler personer, säger begravningschefen Katarina Evenseth.

Askgravlundar är en ganska ny företeelse i Sverige. Västra kyrkogården var först i Göteborg med att anlägga en askgravlund 2009. Gravområdet och muren med namn på de avlidna har plats för två tusen personer.

– Men det har blivit otroligt populärt. De anhöriga kan vara med vid gravsättningen, men behöver inte ta ansvar för att sköta en grav efteråt, säger Katarina Evenseth.

Begravningar efter pandemin

Under pandemin väntade många med att begrava sina döda för att ha möjlighet att hålla en ceremoni. Efter att restriktionerna togs bort har därför efterfrågan på gravplatser varit stor och de sista platserna i askgravlunden har gått åt.

– Nu har vi insett att det är fullbelagd. Från och med i maj tar vi inte emot fler avlidna där. Däremot har vi gott om lediga gravar på kyrkogården.

Den som absolut vill begrava sina avlidna anhöriga i en askgravlund, måste vända sig till en annan kyrkogård. Bland annat byggs en helt ny askgravlund med sex tusen platser på Torslanda kyrkogård. Även där har den gamla askgravlunden blivit full.

– Nästa år kommer vi även att projektera för en ny askgravlund på Västra kyrkogården. Den kommer att ligga på den stora gräsmattan, intill kapellen. Där räknar vi med att kunna erbjuda minst sex tusen platser, säger Katarina Evenseth.