Sjumannaplanen på Strömvallen är i bedrövligt skick. Smällen får de yngsta ta. Det är spelarna mellan 7 och 12 år i Bele Barkarby som spelar matcher här.

– Det är ett hundratal ungdomar bland våra tusen aktiva som tvingas spela fotboll på planen. Jag skäms över det, säger Richard Brandt, en av klubbens ungdomstränare.

Han visar oss hur sand tränger igenom konstgräset och lägger sig uppe på planen. Planen har körts sönder på sina håll med elsparkcyklar och mopeder. Några av näten i fotbollsmålen har klippts sönder.

– Bollen rullar olika snabbt på planen. Jag måste trampa till mattan inför varje match för att barnen ska kunna spela.

Anlade gräset själva

Det var Bele Barkarby som 2009 själva lade konstgräset. 2016 investerade klubben även drygt tre miljoner kronor i konstgräs på Strömvallens fullstora fotbollsplaner. Finansieringen knäckte nästan föreningen. Kommunen, som hade gått i borgen för banklånet, fick gå in och betala av lånet.

Att kommunen äger anläggningarna, men låtit klubbar anlägga konstgräs har gjort ansvarsfrågan komplicerad.

– Vi anser att det är kommunen som har ansvar att lägga nytt konstgräs. Vi har fått uppfattningen att de vill äga, drifta och sköta samtliga konstgräsplaner i Järfälla, säger Johan Ericsson, verksamhetsansvarig i Bele Barkarby fotboll.

2009 hade konstgräs precis etablerats i Stockholm, och sjumannaplanen är en av de äldsta konstgräsplanerna i Storstockholm.

Roger Vintemar, fritidschef i Järfälla, säger att kommunen blev varse planens skick först i fjol.

– Sjumannaplanen är med i planeringen för nästa år. Men vi behöver diskutera med Bele Barkarby om vi kan ta bort detta konstgräs när det är de själva som äger det.

"Vi måste lösa detta nu"

Tre miljoner väntas nytt konstgräs på sjumannaplanen kosta. Något klubben själva inte kan finansiera, enligt Johan Ericsson.

– Vi omsätter mellan 3,5 till 4 miljoner kronor. I dag har vi ingen möjlighet att göra egna investeringar. I det konkurrensutsatta samhälle vi verkar i är sponsorer svårt att hitta i. De sponsorpengar vi får in blir bara småpengar i sammanhanget.

Ungdomstränaren Richard Brandt vill att något händer.

– Hur ser fotbollsplanen ut om två år om inget görs? Vi måste lösa detta nu, för barnens skull. Villiga sponsorer bör höra av sig till klubben, säger han.

Roger Vintemar betonar att frågorna måste diskuteras.

– Vilka äger och ska sköta planerna, vi på kommunen eller klubbarna? Vi har gärna samtal med föreningarna så vi reder ut det, säger han.