I Leif Jordanssons hem finns ett fax från Tom Waits inramat. Ja, faktiskt två. Den säregne amerikanske låtskrivaren och artisten fattade snabbt tycke för Bad Liver snart efter att gruppen bildats 1988.

– Han har i intervjuer förklarat att det finns många som gör covers på hans musik, men det är bara det där svenska bandet som är värt att lyssna på, säger Leif Jordansson, som var med och startade Bad Liver i slutet av 80-talet.

– På den tiden var han inte på den nivån som nu. Vi skickade en förfrågan om vi fick göra hans texter på svenska till hans manager och fick ett svar av Tom Waits via fax att det var ok.

Tummen upp

När man sedan gjorde hans "Black rider"… ja, då kom ett nytt fax med tummen upp.

För Bad Liver, som från början också hade tillägget & Hans Brustna Hjärtan, blev det till och mer Tom Waits än vad de kunde drömma om. När musikalen "Woyseck" av Tom Waits och hans hustru Kathleen Brennan, skulle spelas på danska på Betty Nansen Teatret i Köpenhamn 2000, ja, då ville den legendariske artisten ha Bad Liver som band.

– Tyvärr var musikerna redan kontrakterade, så när på en plats som Bebe Risenfors fick.

Den multiinstrumentale musikbegåvningen var originalmedlem i Bad Liver och han, precis som Leif Jordansson från Trollhättan, har låtit sin musik framgent fostras inom teatermusikens brokiga språk. Så också Leif Jordansson.

– Vi gjorde någonting tillsammans för några år sedan. Men han är inte längre med i Bad Liver. Det är Gerhard Hoberstorfer och jag som har varit med från början.

Bad Liver lämnade för ett tag Tom Waits och gjorde musikföreställningar som omfamnade både argentinsk tango och Nick Caves musik.

– Dessutom gjorde vi musik till "Makkbett" på Göteborgsoperan.

Inget coverband

Bad Livers verksamhet har inte varit ihållande genom åren. Men nu är bandet aktivt och det med föreställningen "Dagar och nätter i Glömskeboda" Tom Waits på svenska.

– Det blir spännande att komma tillbaka till Göteborg, där allt startade. Senast vi gästade stan var i januari 2020, säger Leif Jordansson, som lämnade Göteborg för Stockholm och jobb 1998.

– Vi är ju inget coverband utan uttolkare av Tom Waits musik med svenska texter. Vi tar fasta på karaktärerna och berättandet i både låtarna och mellansnacket.

Av bandet som uppstod av en händelse på Angeredsteatern och sedan seglade vidare till klubbar som Sirocco och Kulturbolaget i Göteborg för att turnera ute i Sverige och Norge, har det blivit så mycket mer.

– Göteborg då var som Berlin är nu; billiga lokaler där det var lätt att starta klubbar.