Brommabor som kontaktat tidningen har farhågor om att slängkälkarna som brukar placeras ut i Bromma inte alla kommer på plats.

Som slängkälken i lekparken Blacken i Blackeberg.

Cecilia Forsgren, parkingenjör i Bromma stadsdelsförvaltning, har besked.

– Den slängkälken kommer att komma upp om inget oväntat inträffar. De flesta slängkälkar är redan uppsatta så vi håller på och sätter upp dem, så den kommer att dyka upp.

Orsaken till att slängkälken i Blackeberg dröjt beror på ett trasigt fundament som behövts repareras, enligt Cecilia Forsgren.

Slängkälkarna i Bromma brukar vanligtvis sättas upp i december.

– Det beror på väderleken. I år kom snön lite tidigare. Förra vintern var lite dålig vinter så slängkälken i Blacken kom nog inte upp av den anledningen. Är det mycket snö sätter vi gärna upp dem, säger Cecilia Forsgren.

Finns fyra slängkälkar

I Bromma finns det fyra slängkälkar: en i Tranebergsparken, en i Dragontorpet i Abrahamsberg, en på lekplatsen Blacken i Blackeberg och en vid Björklunds hage i Norra Ängby.

Slängkälkar har annars blivit ett mer sällsynt lekredskap i Stockholm.

– Slängkälkar var vanligare förr i tiden, många stadsdelar har avvecklat sina men vi har kvar våra. Vi har reparerat dem allteftersom. Vi tycker att det är kul med dem, säger Forsgren.

Och de används?

– Ja, jo, folk brukar fråga efter dem och säga att de saknar dem om det dröjer med uppsättningen.

Härstammar från 1700-talet

Isak Lidström, idrottshistoriker vid Gymnastik- och idrottshögskolan, skriver ett mejl att slängkälke är ett känt lekredskap under vintern sedan 1700-talet.

Isak Lidström, idrottshistoriker vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Isak Lidström, idrottshistoriker vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

Adam Karls Johansson

"Under Karl XII:s tid i Bender* sägs det att turkarna åkte slängkälke."

Här i Sverige var slängkälke ett populärt vinternöje både i städerna och på landet.

"Vid Skanstull fanns en populär isbana där man kunde åka skridskor och slängkälke. Värdhus och entreprenörer kunde uppföra slängkälkar som kunde användas mot en liten betalning."

Slängkälkar orsakade också olyckor. Under 1800-talet rapporterade tidningarna om pojkar som skadats efter att ha träffats av slängkälkens stång.

"Liknande notiser publicerades med jämna mellanrum under seklet", skriver Isak Lidström

Slängkälkarna i Bromma kommer att vara kvar till i mars eller beroende på väderlek.

– Så får man hoppas att det blir bra med snö, säger Cecilia Forsgren.

Fotnot: Bender var en ort i nuvarande Moldavien som var den svenske kungen Karl XII:s bostadsort under vistelsen i det Osmanska riket under början av 1700-talet.