Enligt uppgifter till Mitt i Östermalm inträffade två allvarliga incidenter på Engelbrektsskolan på Östermalm på torsdagen.

Det handlar dels om ett större slagsmål mellan mellanstadieelever på fotbollsplanen, dels om ett slagsmål i en korridor inne på skolan. Vid tillfället ska ett hundratal elever befunnit sig i korridoren.

– Det var totalt kaos. De elever som inte var aktivt inblandade i bråken stod och hejade på, säger en lärare till tidningen Vi Lärare som var först med att rapportera om händelsen.

Ombudet: Tappat kontrollen

Läget uppfattades som så pass allvarligt att det lokala skyddsombudet utfärdade ett skyddsstopp.

Enligt lärarfacket var det personalbrist som orsakade situationen. Simon Sandström, förhandlingsombud på Sveriges Lärare, säger att lärarna uppfattade situationen som kaosartad.

– Man har uppfattat att man tappat kontrollen över tillsynsplikten och det ansvar man har. Därför satte vårt lokala skyddsombud ett stopp på verksamheten i årskurs fem. 

Skyddsstoppet accepterades dock inte av skolledningen, uppger Simon Sandström som suttit med i de lokala förhandlingarna på Engelbrektsskolan.

– Verksamheten fortsatte efter att stoppet var satt. Det innebar att personalen har fått arbeta i en stressig situation. Som huvudskyddsombud tycker jag att det är väldigt allvarligt att en arbetsgivare ignorerar ett lokalt skyddsombuds rättigheter. Jag är ovan vid att en arbetsgivare hanterar något på det här sättet och inte har koll på arbetsmiljölagen.

Rektorn: Inget upplopp

Rektorn Tomas Hultqvist skriver i ett mejl till Mitt i:

"I går uppstod en situation på mellanstadiet som gjorde att vi inte fick tag i en vikarie för en sjukskriven lärare, delvis på grund av att årskurs sex genomförde nationellt prov som tog mer resurser i anspråk än ordinarie schema, delvis på grund av att ytterligare en sjukskrivning tillstötte under förmiddagen. Det betydde att vi ställde in undervisningen för en klass i taget i årskurs fem under förmiddagens tre lektionspass. Därefter hade alla tre femmorna ordinarie lunch, under överinseende av rastvärdar som vanligt".

"Slarvigt och oproportionerligt"

Att några elever inte klarade att uppföra sig under förmiddagens lektionsfria pass stämmer och är tråkigt. Däremot stämmer det alltså inte att det skulle ha handlat om ”180 elever” i ett ”upplopp” eller ”kaos”. Det stämmer heller inte att skolan har eller haft en brist på lärare eller att den situation som utlöste ett skyddsstopp - utan att föregås av dialog med skolledningen - skulle rått under någon längre tid. Idag har undervisningen fungerat som planerat, precis som vanligt".

Tomas Hultqvist menar att enda lösningen var att låta verksamheten fortsätta, inte minst utifrån skolans tillsynsansvar.

”Min uppfattning är att Sveriges Lärare har använt ett minst sagt oproportionerligt verktyg på ett slarvigt sätt och definitivt själva bär det största ansvaret för om skyddsstoppet inte fullt ut har följt gällande rutiner och riktlinjer”, skriver han.