Vid lunchtid torsdagen den 17 november dödades en ung kvinna på sin arbetsplats.

Hedvik Madsen, skyddsombud hos Kommunal, hade tänkt vara ledig på eftermiddagen. Hon såg något om mordet på Facebook men förstod inte då att det var en vårdarbetsplats. Snart blev hon uppringd av kollegor som berättade vad som hade hänt.

Hon fick försöka ta reda på hur hon skulle hantera ett mord, som samtidigt var en arbetsplatsolycka.

Arg och ledsen

Hedvik Madsen arbetade hela fredagen. När hon sedan stängde av telefonen inför helgen kom känslorna ikapp henne. Hon grät i bilen.

– Jag blev arg att det kunde få ske. Men det är också tragiskt för tjejen och hennes familj, säger Hedvik Madsen.

Arbetsplatsen där mordet inträffade är ett privat LSS-boende. Alltså ett boende för människor med funktionsnedsättningar. Hedvik Madsen har själv jobbat inom LSS.

– Jag har pratat med kollegor inom LSS som säger att arbetsgivaren inte alltid lyssnar när de berättar om hot och våld på arbetsplatser. ”Det skulle kunna ha varit jag”, säger de.

Inga varningsklockor

Det berörda LSS-boendet är nystartat. Hedvik Madsen hade inte fått några signaler om att där skulle förekomma hot och våld. Hon har därför aldrig besökt arbetsplatsen.

Hon hade pratat med chefen och kommit överens om att hon skulle göra ett besök nästa år för att göra en skyddsrond.

– Om hon undrade något kunde hon höra av sig. Vi hade ett bra samtal, säger Hedvik Madsen.

Att personal utsätts för hot våld förekommer inom LSS.

– Det är ganska vanligt, säger Hedvik Madsen.

Hot och våld ökar inom funktionshinderomsorg, enligt tidningen Kommunalarbetaren. Inte ens dödligt våld är något unikt. Fyra anställda inom vård och omsorg har mördats på åtta år i Sverige.

Ljus. Många har lämnat ljus, rosor och meddelanden vid fontänen på Stora torget i Enköping efter mordet på vårdboendet förra veckan.

Ljus. Många har lämnat ljus, rosor och meddelanden vid fontänen på Stora torget i Enköping efter mordet på vårdboendet förra veckan.

Fredrik Gustafsson

Ska utredas

Exakt vad som hände i Enköping ska nu utredas. Hedvik Madsen har kontakt med Arbetsmiljöverket, den myndighet som utreder händelsen som ett arbetsmiljöbrott, separat från mordutredningen.

Som skyddsombud kommer Hedvik Madsen också att göra en egen utredning och kontakta polisen och åklagaren. Syftet är att skapa en säkrare arbetsmiljö i framtiden.

– Vi tillsammans med arbetsgivarna måste bli bättre på att förebygga så att det aldrig sker igen, säger Hedvik Madsen.