Sonja Petterson och ÅC Danell har under många år levt tillsammans i kärlek, konst och vardag. Nu visas deras verk på Enköpings konsthall.

Sonja Petterson och ÅC Danell har varit varandras stöd och kritiker. De har gemensamt genomfört en mängd utställningar, var för sig och gemensamt runt om i landet.

Sonja Pettersson, 1935–2019, är känd för sina skulpturer och har utfört många offentliga arbeten, bland annat i Enköping. Motiven är ofta hundar och andra djur. Konsten har beskrivits som att klassicism möter Disney.

Bilar och brudar

ÅC Danells har för sitt måleri kallats en romantiker som söker skönheten. Bland hans motiv finns också djur men även natur- och stadsmiljöer samt bilar och nakna kvinnokroppar.

Sonja Petterson och ÅC Danell träffades redan under studietiden på Konsthögskolan i Stockholm och levde därefter ihop. Men den 1 december 2019 avled Sonja 84 år gammal.

Aktiva i Heby

Sonja Petterson och ÅC Danells konstverk finns i vanliga fall i Heby konsthall samt efter en skulpturstig i anslutning till konsthallen.

Det Hebybaserade konstnärsparet köpte ett gammalt nedlagt bryggeri 2005 och satsade egna medel och hårt arbete för att Heby skulle berikas med ny konsthall.

Utställningen i Enköping pågår till den 30 maj.