När GöteborgDirekt gästar ett stängt Liseberg är det de sista skälvande dagarna av inspelningen av skräckfilmen "Karusell". En film som utspelar sig i nöjesparken efter stängningsdags där Lisebergs attraktioner, som Balder, Valkyria, Radiobilarna och Kållorado, tjänar som miljöer.

Handlingen utspelar sig under Halloween, där nöjesparkens inramning fått tjäna som kulisser.

– Ibland har det känts som om vi har varit i en studio. Vi har kunnat utnyttja de veckorna som det var Halloween på Liseberg för exteriöra scener. Men de sista veckorna har vi fått knuffa undan en och annan tomte, säger producenten och manusförfattaren Filip Hammarström nu då det är Jul på Liseberg.

Intensiv inspelning

Inspelningen har gjorts under en intensiv dryg månad dygnets alla timmar.

– Vi har fått lov att vara nästan överallt utom i Kaninlandet, säger Filip Hammarström.

– Då vi har jobbat med manus har vi kunnat vara här och sedan åkt hem. Det har varit lyxigt att veta vad som ska och kan vara med i filmen. Vi har ju kunnat skriva storyn utifrån hur parken ser ut.

Liseberg producent

Liseberg är en av producenterna bakom "Karusell", väl medvetna om att det knappast är en reklamfilm för nöjesparken som görs.

Det har gått undan i svängarna när filmen har skapats. Något som göteborgskan Embla Ingelman-Sundberg, 22, kan skriva under på. Hon har, tillsammans med Omar Rudberg, Ludvig Deltin, Amanda Lindh, Emil Algpeus och Wilma Lidén, en av huvudrollerna i "Karusell".

I huvudrollen. Göteborgskan Embla Ingelman-Sundberg har en av huvudrollerna i skräckfilmen "Karusell" som spelats in på Liseberg.

I huvudrollen. Göteborgskan Embla Ingelman-Sundberg har en av huvudrollerna i skräckfilmen "Karusell" som spelats in på Liseberg.

Kai Martin

– Det var en castare som ringde och undrade om jag ville komma på en audition för provfilmning. Sedan blev det en gruppprovfilmning och jag fick träffa regissören Simon Sandquist. Jag hann som tur var googla hans namn innan vi sågs och att han Oscars-nominerats för en kortfilm lät ju bra. Han var dessutom väldigt jordnära och lätt att prata med, säger hon, uppvuxen och boende i Majorna.

– Det tog fem dygn innan jag skrev på kontraktet. Det var bråttom. Kul att inte behöva vänta, som annars, fortsätter hon som under hösten varit engagerad som statist i "Vildanden" på Stadsteatern.

Inspelningar på nätterna

Det var i oktober då inspelningarna började, men Embla Ingelman-Sundberg lyckades tajma det med sitt arbete på Stadsteatern.

– Det var bara två tillfällen som det krockade. Men det var okej med produktionen.

De flesta inspelningarna har gjorts på nätterna under ett intensivt tempo.

– Det är som om jag har varit bortkopplad från allt. Jag har gått och lagt mig då det har ljusnat. Men samtidigt har det här gett en extrem energi och har varit väldigt roligt.

Så du har fått mersmak?

– Oh, ja. Det här är det roligaste jag har gjort och det enda jag vill göra.

"Karusell" planeras komma på bio hösten 2023.