Åtalet mot kvinnan som jobbade på Södersjukhuset gäller nio fall av grova bedrägerier mot patienter i åldrarna 70-90.

Alla var inlagda på den avdelning där hon jobbade.

Stölderna ska ha pågått under flera år, enligt åtalet.

Det krävdes en del pusslande innan misstankarna riktades mot den nu åtalade sköterskan.

– En utredningsåtgärd var att titta på vilka som varit i tjänst vid de tillfällen som stölderna ägt rum. Det var då man riktade uppmärksamhet mot den här personen, säger åklagare Victor Stenberg.

Enligt utredningen tog kvinnan kontokorten ur patienternas plånböcker medan de befann sig på rummen.

Eftersom de hade sina koder nedskrivna på lappar som förvarades med korten, var nästa steg, att göra uttag i bankomaten, enkelt.

Delade vinsten

Det var emellertid inte sköterskan själv som tog ut pengar.

Istället misstänks en före detta kollega, en kvinna som sköterskan jobbade med på vårdenhet i Solna, för att ha gjort uttagen. Pengarna ska de ha delat på.

I bankomaten på Solnavägen togs pengar ut från patienternas kort. Kvinnan som står åtalad för grovt bedrägeri säger att det inte är hon på bilderna.

I bankomaten på Solnavägen togs pengar ut från patienternas kort. Kvinnan som står åtalad för grovt bedrägeri säger att det inte är hon på bilderna.

Polisen

– Jag menar att de agerat tillsammans och i samförstånd och haft en gemensam brottsplan som de har verkställt, säger Victor Stenberg som anser att sjukhuskopplingen är en försvårande omständighet.

– Även om det rör sig om förhållandevis låga belopp som tagits ut är det just att det är människor som varit inlagda på sjukhus, och att brotten begåtts av en person som arbetat där, som gör att det ska ses som grova bedrägerier.

Medan den Sös-anställda erkänner att hon begått stölderna – "en dum jävla grej", som hon säger i förhör, förnekar den före detta kollegan brott.

Oklara inkomster

Hon säger att det inte är hon på bilderna från bankomaterna, där en kvinna i munskydd och keps, tar ut kontanter. "Det känns som en komplott", säger kollegan i förhör.

I bevisningen mot henne finns även konversationer med Sös-kvinnan och kontoutdrag.

– De visar inkomster som inte förklaras av hennes legala inkomster, säger Victor Stenberg.

Utöver Sös finns drabbade patienter från ett annat sjukhus som sköterskan jobbade extra på.

De båda kvinnorna har varit misstänkta för långt fler än de nio fall av bedrägerier som de nu ställs inför rätta för.

Orsaken till att de inte åtalas för även de är så kallad förundersökningsbegränsning, vilken kan tillämpas när en och samma person är misstänkt för många brott och då straffet inte skulle påverkas av att utreda fler.

SÖS: Svårt följa upp polisanmälningar

Patienter ansvarar i stor utsträckning själv för sina värdesaker när de läggs in. Men det går att låsa in värdesaker.

Den åtalade medarbetaren jobbar inte kvar på Södersjukhuset, uppger sjukhuset genom Hedvig Elander på kommunikationsenheten.

Varför upptäcktes inte stölderna tidigare? 

– När patienter gör en polisanmälan av en misstänkt stöld under sjukhusvistelsen så får sjukhuset inte alltid reda på det och det är därför svårt att följa upp. Kommer misstänkta stölder till vår kännedom uppmanar vi patienten att polisanmäla och vi gör själva en intern rapport.

Hur kan sjukhuset skydda patienter från stöld? 

– På de flesta avdelningar finns det möjlighet för patienterna att låsa in sina värdesaker. I vissa fall kan personalen hjälpa till och ta hand om värdesakerna. Värdesakerna, till exempel plånbok och mobiltelefon, läggs då i en försluten säkerhetspåse och ska hållas oåtkomligt från obehöriga, till exempel i ett säkerhetsskåp.

Vad har SÖS för rutiner vid rekrytering för att förhindra att personal inte begått allvarliga brott? 

– Enligt Region Stockholms riktlinjer gör vi som arbetsgivare en kontroll mot belastnings- och misstankeregistret innan anställning för alla medarbetare som jobbar inom vården.