Kåsjöns badplats – en bra början.

Kåsjöns badplats – en bra början.

Magnus Johansson

1. Kåsjörundan och så vidare med mera…

En mer strapatsrik vandring än den som erbjuds i trakten kring Kåsjön får man leta efter och helst då, i alla fall i vårt fall, med karta och kompass. Stigarna, som ordagrant går över stock och sten, känns mer eller mindre militant utmanade och får rundan runt Delsjöarna att framstå som rena Mulleskolan.

Området norr om Öjersjö är utan tvekan bland det mest undersköna Moder Natur kan uppbringa i den Storgöteborgska vildmarken. Så inte undra på att vandringslederna formligen går in i varandra; Gotaleden, Bohusleden, Vildmarksleden, Stans väg, Prästtjärn runt och inte minst då vår plan för dagen – den 7,7 kilometer "korta" Kåsjörundan.

Vi började vid Kåsjöns fantastiska badplats och beslutade ta rundan i sydvästlig riktning. Mest för att sjön låg spegelblank och hopptornet är än mer fotogeniskt på hösten än övrig tid under året. Efter en närmast ögonbedövande vacker 3 kilometer lång inledande sträcka längs Stora Kåsjöns södra delar hamnade vi i en trevägskorsning. Och förvirringen var i det närmaste total, vilket kanske mest berodde på att den självutnämnde kartläsaren höll mobiltelefonen aningen jättesnett.

Vi valde slutligen vägen rakt fram, och det skulle vi såklart inte ha gjort. Efter en kilometer med några märkligt abrupta vänstersvängar hamnade vi slutligen på en större markerad vandringsled – Stans väg, valde vägen norrut runt Höga berget och över Långe mosse till kartläsaren undrade om vi verkligen skulle gå hela vägen till Puketorp?

Kåsjön hade vi sedan länge lämnat bakom oss och nu gällde det mest att hitta en väg tillbaka till gå. Så vi fortsatte oförtrutet framåt tills vi stegade in på Bohusleden, tog vägen nordost, kom in på Vildmarksleden, klättrade formligen i berg, stötte på en gammal vägskylt mitt ute i ingenstans märkt Prästtjärn och insåg att vi gått käpprätt åt fanders fel men att vi äntligen var på väg åt nästan rätt håll. Fast några kilometer extra långt. Och tack och lov för det!

Det spelar liksom ingen roll hur fel man går i denna vackra natur, upplevelsen är väl värt vartenda snedsteg. Och med en totalsträcka på 11,2 kilometer var vi långt över förväntan tillfreds. Fast nästa gång tar vi andra hållet, trots att vi vet vad som väntar i form av uppförsbackar de luxe.

Hitta hit: Buss 512, hpl Åstebo Läge A, Partille.

Rådasjön runt. Utsikt över nejden.

Rådasjön runt. Utsikt över nejden.

Polina Skog/Alfred Bergholtz

2. Rådasjön

En promenad runt Rådasjön skulle kunna vara en sagolikt bedårande upplevelse på alla sätt. På sina ställen är det rent tokvackert, inte minst längs den lilla stigen som går utmed vattenbrynet norr om Råda Säteri. Så nära en ordbokstrogen förklaring till idyll man kan komma! Som i nästa stund, på grund av en mindre nogräknad skyltning, tyvärr övergår i en oförklarlig sörja av ris och träsklik lera. Från sköna trampvänliga skogsstigar, till ondgörande asfalt.

Uppskattningsvis är en tredjedel av Rådasjön runt asfalterad, vilket säkert är skitkul om man är tramptokig cyklist som ska slå personbästa, men inte fullt så trevligt när man är hellre tar till apostlahästarna. Inte blir det bättre av att dessa partier går genom fullskalig villabebyggelse; längs gamla Boråsvägen, Helenevik, Pixbo och västra Mölnlycke.

Och så där håller det på, från glatt överraskande till synnerligen störande, mäktigt imponerande till märkligt irriterande, ömsom vin ömsom vatten, vilket är synd på denna till längden perfekta promenadlänga på 12,1 kilometer.

Att vi gick vilse minst tre gånger spelar mindre roll, inte minst vid Slottsviken – vilket bara var trevligt, i slutet på Banvägen i Pixbo – där en förstående husägare satt upp en egen skylt som visar vilseledde vandrare i rätt riktning, samt redan nämnda problemområde sydväst om Mölnlyckemotet.

Men lycklig den som tar sig hela vägen runt! Och med fotriktiga skor är det fortfarande väl värt en söndagsrunda! 

Hitta hit: Buss 753, hpl Helenevik Läge A, Mölndal.

Kåsjörundan overdrive och Rådasjön runt – i siffror.

Kåsjörundan overdrive och Rådasjön runt – i siffror.

Magnus Johansson

3. Stora och Lilla Delsjön

Enligt länsstyrelsen är ett bra sätt att upptäcka Delsjöområdet att vandra på någon av alla stigar i denna tätortsnära vildmark med ett rikt fågelliv. Och vi kan inte annat än att hålla med till hundra procent – tätortsnära vildmark FTW!

En av fördelarna med att vandra i denna tätortsnära vildmark är att det är naturstig hela sträckan, frånsett de korta bitarna på träspång, eller ”Floating Bridge” som kartfunktionen kallar den, över den lilla viken vid GPIF:s klubbhus och den avslutande våtmarken Svedsmossen mellan utedasset och Grindparkeringen vid Södra Sjöslingan.

De i runda slängar 8 kilometrarna runt Stora Delsjön bjuder stundtals på ganska mycket uppför, och tro nu inte att det blir mindre upp bara för att du byter håll, what goes up must come down och så vidare… Men egentligen är det bara trevligt att det känns i lårmusklerna dagen efter, annars hade man ju lika gärna kunnat sitta hemma och uggla framför teven och bingewatcha alla avsnitt av True Detective season 1 för tredje gången.

Vill man vara lite lagom wild and crazy tar man hela Delsjödungen när man ändå är igång, en synnerligen pittoresk liten halvö som dessutom ökar på det totala meterantalet med dryga 1 000 steg.

Vill man vara helt wild and crazy och känner att fötterna liksom går av sig själva så tar man både Stora och Lilla i ett svep och landar lycklig på strax över dryga milen.

Hitta hit: Buss 753, hpl Kalvemossen Läge B, Göteborg.