F–9-skolan Trollbodaskolan i Hässelby norra villastad, med närmare 700 elever är skolan närmast det bostadskvarteret där explosionen detonerade 16 mars. På skolan går elever som direkt drabbats av explosionens följder.

– Vi samlade skolans kris-grupp direkt på morgonen. Uppgiften var bara att ta hand om eleverna på bästa sätt, säger rektorn Mats Östholm.

Elever har varit oroliga

Skolan förstärkte direkt tillgången till kuratorer och skolsköterskor.

Mats Östholm är rektor på Trollbodaskolan i Hässelby villastad, som har elever som drabbats direkt av explosionen 16 mars.

Mats Östholm är rektor på Trollbodaskolan i Hässelby villastad, som har elever som drabbats direkt av explosionen 16 mars.

– Vi lät föräldrar låna en lokal på skolan efter deras önskemål, säger Mats Östholm.

Hur pratar ni med elever om det som skett?

– Det har varit en del frågor från dem. Det är inte så att frågor genomsyrat skolan, men enskilda elever har uttryckt oro, säger Mats Östholm.

Hur fortlöper verksamheten på skolan nu?

– Det viktiga är att verksamheten pågår som vanligt i så stor utsträckning som möjligt. Det är ett fåtal elever som drabbats direkt. De följer vi upp och vår kurator har extra kontakter med socialtjänsten för att stötta dessa elever.

Bild från radhusområdet där detonationen inträffade.

Bild från radhusområdet där detonationen inträffade.

Stefan Källstigen

Stadsdelen öppnade ett kriscentrum på Åkermyntans fritidsgård efter händelsen. Under ett par dagar fanns krisstödjare, fritidspersonal, äldrekuratorer och personal från Röda korset på plats.

– Vi har också varit ute för att fånga upp oron från de som inte besökt trygghetspunkten, säger Sari Kyhälä, kommunikationsstrateg på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Sari Kyhälä på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Sari Kyhälä på Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

Ewa Malmsten Nordell

I lokala grupper på sociala medier finns familjer som letar tillfälligt boende efter händelsen. Enligt staden får de boende hjälp av sina försäkringsbolag, men en del letar boende närmare där de bor. Detta framgår i Facebook-inlägg.

– Vi på stadsdelen har inte behövt hjälpa till med tillfälliga boenden alls, utan försäkringsbolagen sköter det helt och hållet, säger Sari Kyhälä.

En person häktad

Dagen efter händelsen greps flera personer. En man har häktats på sannolika skäl misstänkt för mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse. Identiteten på honom är sekretessbelagd.

Ytterligare fem personer anhölls direkt, flera av dem kan enligt polisen kopplas till gängkriminalitet. De fem har släppts, men alla är fortfarande misstänkta för delaktighet i explosionen.

Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Sara Brynedal

Polisen bekräftar för Mitt i att man ser en koppling mellan explosionen i Hässelby och våldsvågen som pågått sedan i julas, samt en specifik konflikt.

– Jag kan inte bekräfta vilken konflikt vi ser kopplingen till, men Hässelby-ärendet är ett av våra mest prioriterade ärenden och ingår i ett kluster av ärenden som utreds sedan juldagen, säger Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Grannen Natalie, 17, vaknade av smällen "Glad jag lever"

Våldsvågen har ännu en gång tagit sig in i folks hem. När Mitt i är på plats efter den stora explosionen i Hässelby villastad syns ett tiotal hus med synliga skador.

En kvinna gråter hejdlöst intill oss. Hennes radhus är förstört. Liksom för de andra som står runt oss. Det här är norra Hässelby villastad. I ett område som grannarna beskriver som ytterst fridfullt. I radhuslängan där explosionen skedde ligger fyra radhus, där alla har behövt evakuera.

17-åriga Natalie och hennes pappa Pär är bland de närmaste grannarna. Natalie vaknade av att glasrutorna i hennes sovrum krossades.

– Det ligger glassplitter i hela min säng, över hela mitt rum, säger hon och pekar upp mot familjens radhus.

– Jag är bara glad att jag lever, säger Natalie.

Bild från platsen på torsdagsmorgonen, 16 mars.

Bild från platsen på torsdagsmorgonen, 16 mars.

Stefan Källstigen

Sprang ut i pyjamas med barnen

Föräldrar sprang ut med sina barn i pyjamas, berättar folk. Natalies pappa Pär var på lantstället. Han kom hem tidigt på morgonen efter händelsen.

– Herregud, hela vårt hus har sprängts. Det läcker vatten på golvet från handfatet, det är glas överallt.

Pär kommer själv från byggsvängen. Han tror att det tar minst ett halvår innan familjens radhus är beboeligt.

I radhusområdet är förödelsen tydlig. Vi ser utsprängda fönster, hela fasader som förstörts, ovanvåningar som flyttats ut från huskroppen.

En man i det hus som detonationen misstänks ha riktats mot fördes med ambulanshelikopter till sjukhus, men han ska inte vara allvarligt skadad.

Christian Henriksen var en av de första ute i området efter explosionen.

Christian Henriksen var en av de första ute i området efter explosionen.

Stefan Källstigen

Var första att springa ut

En kvinna, Victoria, går runt i gul väst. Hon är utskickad av Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning som krisstöd. Hon är äldrelots till vardags och pratar med några av de 20-tal personer som står utanför avspärrningarna. Ett kriscentrum är upprättat på Åkermyntans fritidsgård, berättar Victoria.

– Jag bor själv nära platsen och vi hörde att något hänt.

Christian Henriksen bor några hundra meter bort från tomten för explosionen. Han var en av de första att springa ut till platsen natten mot torsdagen.

– Det dröjde innan polisen spärrade av. För mig är det otroligt att ingen har dött.

Stockholms våldsvåg

Pär och dottern Natalie är bland de drabbade efter explosionen.

Pär och dottern Natalie är bland de drabbade efter explosionen.

Stefan Källstigen/Läsarbild

Natalie, 17, låg och sov – fick glassplitter över sig: "Glad att jag lever"

"Herregud, hela vårt hus har sprängts" ✔ Stor förödelse i radhuskvarteret efter explosionen