En slinga på 200 meter är ganska kort. Men om tusentals barn tar sig runt den och springer många varv var – då kan den sammanlagda sträckan bli riktigt lång.

Kanske räcker den till och med runt jordklotet? "Sveriges skolor Run the World" är i alla fall namnet på evenemanget, som pågår den 17–21 maj, i 132 skolor runt om i hela landet.

– Vi gör en unik sak tillsammans i folkhälsans tecken och gör det ihop, men på distans. Det ger en stor vi-känsla, säger Rudolf Carneholm, idrottslärare vid Hägerstenshamnens skola och den som grundat evenemanget.

Alla kan delta

Det är inte första gången Rudolf Carneholm samlar skolorna till rörelsefrämjande evenemang. I höstas anordnade han till exempel Hopphjälpen, som ingick i den landsomfattande insamlingskampanjen Musikhjälpen. Då skulle barnen hoppa så mycket hopprep de kunde.

Den här gången är det gå, lunka, springa eller rulla som gäller, utan tävlingsmoment eller insamling. De 132 skolor som deltar mäter upp en slinga på en eller ett par hundra meter på sin skolgård. Sedan ska eleverna ta sig runt så många varv de vill under en skolvecka.

I Hägersten-Älvsjö medverkar nio skolor – Aspuddens skola, Ekensbergsskolan, Gröndalsskolan, Hägerstenshamnens skola, Fruängens skolas grundsärskola, Midsommarkransens grundskola Solbergakaskolan, Västbergaskolan och Årstadalsskolan.

– Alla skolor samlar meter på sin skola och efter sina förutsättningar, säger Rudolf Carneholm.

Skapar en karta

Antalet varv ska summeras dagligen och skickas till honom. Utifrån det ska han skapar en karta över jorden som visualiserar hur långt barnen tagit sig tillsammans.

– En viktig tanke för mig är att vi ska försöka få känslan att vi gör det här tillsammans och att vi alla behövs och är med och bidrar. Oavsett var i landet eller var i stan vi bor. Oavsett om vi går, rullar eller springer, säger Rudolf Carneholm.