Onsdag 21 december kallades vårdnadshavare till möte på F–3-skolan Via Emilia. Där fick de veta att skolan hade begärts i konkurs och skulle stänga två dagar senare, dagen före julafton.

– Det är helt oseriöst. Föräldrar satt och grät. Det hade inte behövt gå till på det här sättet, säger Helene von Strauss, som hade sin son på skolan.

Även hennes två äldre barn har gått där. De tidigare erfarenheterna har varit bra, säger hon.

Hon tillbringade julledigheten med att ringa runt till skolor för att hitta en ny plats åt sonen. Totalt berörs ungefär 16 förskolebarn och 35 elever i grundskolan.

– Via Emilia är en liten skola och alla elever har umgåtts intensivt. Det blir en chock för barnen att skolas in i en annan, större skola.

Via Emilia drevs av en ekonomisk förening med samma namn. I den konkursansökan som lämnades in 20 december står att de inte hade möjlighet att betala sina skulder i den takt de förfaller till betalning. De stod också att det inte var ett tillfälligt problem.

– Att det skedde så snabbt var en chock även för oss. Vi trodde att det skulle ta månader att avveckla, men vi rådfrågade våra revisorer om vad vi kunde göra och det här var rådet, säger Eva-Liz Aldensten, pedagogiskt ansvarig för förskoledelen.

Hon var med och startade skolan och sitter i styrelsen.

Dyrt att driva skola

Anledningen är färre barn och högre utgifter, säger Eva-Liz Aldersten. Enligt staden låg hyran på 150 000 kronor för december.

– Vi får cirka 10 000 kronor per barn, det är bara att räkna på det. Maten är dyrare, du har elkostnader, inflation och löner som ökar.

Alla barn ska ha erbjudits plats på skolor i närheten.

– Bristande barnantal drabbar alla. Bara det att en skola kan ta emot alla våra förskolebarn säger något.

Den som var rektor vid konkurstillfället har tidigare varit verksam vid två skolor som även de stängt när den personen var rektor. Tidigare i december meddelande hon vårdnadshavare om att hon skulle avgå 21 december, vilket var dagen efter föreningen ansökte om konkurs.

De tidigare konkurserna vill inte Eva-Liz Aldensten kommentera och säger att det var ett sammanträffade att uppsägningen sammanföll med konkursen.

Vad kan du säga till vårdnadshavare som tycker att nedläggningen inte hanterats på ett bra sätt?

– Jag kan förstå att vårdnadshavare är arga och ledsna, men vi har följt de råd vi fått från konkursförvaltaren och jag hänvisar den frågan till dem.

Kurskursförvaltaren Jonas Jonsson kan inte svara på varför föreningen fick rådet att gå i konkurs, då han håller på att sätta sig in i händelseförloppet. Däremot säger han att en fortsatt drift vid en konkurs inte får ske om den inte genererar ett överskott, vilket skolan inte väntades göra.

Viid konkursen pågick även en riktad tillsyn mot skolan. Den initierades efter en anmälan från en vårdnadshavare som menade att utbildningen var låg bland pedagogerna och att flera lärare var obehöriga. Det ska ha lett till en rörig verksamhet, med start hösten 2021.

– Skolor och framförallt friskolor inspekteras ofta. Det har inget med konkursen att göra, säger Eva-Liz Aldensten.

Mitt i har sökt den tidigare rektorn som avböjt en intervju.