I början kunde Annica Johansson börja gråta när hon steg in i ett dödsbo. Att gå igenom ett hem som tillhört en människa som inte längre lever och värdera dennes tillhörigheter tyckte hon kändes hemskt.

– Man kan öppna ett linneskåp och där ligger det handbroderade dukar upprullade med silkespapper runt toarullar och så vet man att det inte är värt något. Det gäller att vara väldigt respektfull.

Det är också anledningen till att hon, som ägare till Göteborgs auktionskammare tillsammans med sambon Timo Holm, inte köper upp dödsbo utan istället säljer för dödsboets räkning.

– Som anhörig är det svårt att veta vilket värde sakerna har. Därför är det mycket bättre att sälja varorna på auktion. Vi fungerar lite som mäklare, precis som när man ska sälja huset.

Över 800 utrop

Efter att ha vuxit ur sin lilla lördagsöppna retrobutik i Vasastan bestämde sig paret för att säga upp sig från sina tidigare jobb som språklärare och it-chef och satsa fullt ut på antikviteter.

Sedan 2014 driver de Göteborgs auktionskammare i Sisjöns industriområde.

Inför den kommande auktionen 23 oktober trängs över 800 föremål i lokalen i väntan på nya ägare, och hela auktionen ligger självklart uppe för budgivning på nätet.

Egna favoriter

Bland gustavianska stolar, guldkantade speglar, fickur i silver, kinesiska vaser, kristallkronor och en uppsjö av tavlor har Annica och Timo sina egna favoriter.

– Vissa saker får direkt en speciell plats i hjärtat, som den här underbara traktorn.

Hon pekar mot en röd liten hemmabyggd traktor mitt på golvet.

– Det vi vet om den är att den byggdes av ett par på en av de sista gårdarna i Fässberg. De kunde inte få några egna barn, men byggde den här åt ett syskonbarn.

Timo plockar fram en tung golvvas med målade blommor, som han berättar har tillhört kung Oscar II.

– Den tros ha kommit från hans sommarbostad i Marstrand.

Pandemieffekt

Under pandemin ökade Göteborgs auktionskammare sin omsättning rejält och Annica Johansson menar att det till stor del beror på att fler hittat till nätauktionen – framför allt yngre personer.

– Uppsvinget under pandemin har hållit i sig och det är roligt att vi nu hittar nya målgrupper. Samtidigt har vi många äldre som regelbundet besöker oss och de sitter ofta på mycket ovärderlig kunskap, säger Annica Johansson.