Jörgen Huss, 53, kom hem från jobbet med kraftig huvudvärk.

Hustrun Matilda, som är undersköterska, anade oråd och ringde efter ambulans.

Ambulansen ville först inte ta honom med. Det var inte stroke, konstaterade de, men strax förlorade han synen.

Några timmar senare var Jörgen Huss död. Terminal blödningschock står det i dödsintyget.

– Han förblödde, inifrån och ut. En plågsam död, säger Matilda Huss.

Togs ingen snabbsänka

Men hade läkarna på Karolinska i Solna upptäckt att han drabbats av sepsis, blodförgiftning, hade antibiotika kunnat ges och utgången bli en annan, menar hon.

– De borde ha tagit ett CRP-prov, då hade de sett att han hade en infektion. Nu visade röntgen proppar som tryckte mot ögonen, och de gav honom blodförtunnande medicin.

Immunförsvaret slår hårt

Sepsis är dock ingen enkel diagnos att ställa, enligt Patrik Gille-Johnson, infektionsläkare på Danderyds sjukhus.

– Det är svårbedömt. Att ta ett CRP-prov är ett vanligt sätt för att se om patienten har en infektion. Om infektionen ger en organsvikt kallar vi det för sepsis. Sepsis innebär att kroppens immunförsvar reagerar kraftigt för att slå tillbaka en infektion, vilket kan orsaka organsvikten, säger han.

Bakterierna kommer ofta in i kroppen via luftvägarna, men även via huden, som ett sönderkliat myggbett. Urinvägsinfektion är också en vanlig orsak.

25 procents dödlighet

Enligt Kvalitetsregistret för infektionssjukdomar drabbas 50 000-70 000 personer av sepsis varje år. Av dem som blir så sjuka att de behöver intensivvård avlider cirka 25 procent.

Enligt registret ska andningsfrekvens kontrolleras redan i ambulansen, och vid misstanke om sepsis ska laktat (mjölksyra) kontrolleras inom 60 minuter efter ankomst till sjukhus. Vid septisk chock ska antibiotika ges inom 60 minuter.

Ökad vaksamhet

Det är inte ovanligt att diagnosen missas i ett tidigt skede, eftersom symtomen kan variera väldigt mycket, enligt Patrik Gille-Johnson.

– Men vaksamheten och kunskapen blir allt bättre, säger han.

Ett så kallat standardiserat vårdförlopp har till exempel införts, ett kunskapsstöd för personalen. Ett antal symtom ska aktivera sepsislarm med direkt medicinsk bedömning och samråd med infektionsläkare.

Anmält till Ivo

Jörgen Huss avled den 3 januari. Matilda Huss har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, som nu undersöker om sjukhuset handlat korrekt.

Men oavsett utgång är det en klen tröst. Över en natt stod hon ensam med fyra barn och ett på väg. Dagen före begravningen fick hon missfall.

Matilda Huss fick 13 år tillsammans med sin Jörgen. "Jag kommer aldrig att ta av mig vigselringen" säger hon.

Matilda Huss fick 13 år tillsammans med sin Jörgen. "Jag kommer aldrig att ta av mig vigselringen" säger hon.

Stefan Källstigen

Saknaden är svår.

– Fruktansvärd. Jag har mardrömmar, och gråter om nätterna. Det kan jag ju inte göra på dagarna.

Men hon har också mötts av stöd och värme, förskolan har till exempel hämtat och lämnat barnen under den här tiden, berättar hon.

Omtyckt

I lägenheten i Vällingby är det hemtrevligt rörigt, och på hedersplats med tänt ljus ett foto av hennes man.

– Han var kärnfrisk, levnadsglad, karismatisk, ställde alltid upp. Han var så ofta i tvättstugan att männen i huset skämtade och sa att han måste sluta med det så att inte deras fruar skulle få för sig något...

Matilda Huss är sjukskriven från sitt jobb på en vårdcentral och säger att hon tar en dag i taget. Men planen är att studera till sjuksköterska.

– Jag tror det skulle göra mig gott att få en ny inriktning i livet, säger hon.