Just nu är det hektiska dagar i marsipanfabriken. Sju tusen marsipangrisar ska tillverkas före jul och levereras ut till butikerna.

Marsipanbagaren Anders Olsson hade nog trott att han skulle ha en lugnare höst. För snart ett år sedan la han ut fabriken i Hisings Backa till försäljning.

– Det har varit några intressenter här och tittat, men det har inte blivit någon affär, säger ägaren Anders Olsson.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/sokes-marsipangris-bagare-till-anrik-fabrik/repval!dP7wdPDUgp7jBew1aBQRQ/

Göteborgs Marsipanfabrik har funnits i staden sedan början av 1950-talet. Fabriken är mest känd för sina klassiska marsipangrisar i choklad med tomtenissar på ryggarna. Den stora försäljningstoppen är under december när grisarna levereras till de stora matvarubutikerna.

– Vi tillverkar grisar i tre olika storlekar och tomtar i tiopack. De säljs på Ica, Coop och Citygross, säger Anders Olsson.

Sedan 2015 har Anders och hans fru drivit den säsongsbetonade verksamheten i bageriet. Det har betytt arbetsintensiva perioder inför jul och påsk, men långa sommarperioder då fabriken varit stängd.

Ett sabbatsår

Efter förra julen önskade Anders Olsson ta ett sabbatsår tillsammans med familjen och anlitade en mäklare för att sälja marsipanfabriken. Hans förhoppning var att de nya ägarna skulle vilja fortsätta att utveckla verksamheten.

– Det är ett fint, fungerande företag. Vi får mycket beröm för vår fina marsipan, säger han.

De hugade marsipanbagarna har dock lyst med sin frånvaro sedan annonsen kom ut. Nu har Anders meddelat att mäklaren att om inte fabriken säljs inom en månad stannar han kvar själv.

– Så länge mäklaren har kvar försäljningsuppdraget är marsipanfabriken till salu. Men om ingen vill ta över fortsätter jag och min fru. Det är trots allt väldigt kul, säger Anders Olsson.