Hornhjälmsprydda män som härjar och plundrar, storskaliga båtar och strider. Det tänker de flesta på när det talas om vikingatiden. Men vikingatiden handlade om så mycket mer än så. Den handlade om global utveckling, nyfikenhet och mänskliga möten, något som Ted Hesselbom och Anna Lilhammer berättar om i boken ”Vikingatider: När världen öppnades”.

Ted Hesselbom är museichef på Sigtuna Museum, med huvudsak arkeologiska samlingar. 

– Att denna boken kom till bygger på att Anna och jag redan har skrivit en bok, Vikingen. En historia om 1800-talets manlighet. I den boken reder vi ut hur vikingen skapades och sen fick en egen tid tillägnad sig. Den nya boken handlar mycket om Skandinavien och hur skandinaverna har rört sig runt i världen under vikingatiden. Om hur andra har kommit hit och så baseras det på de objekt som finns här och de objekt härifrån som hittats i andra delar av världen, säger Ted Hesselbom.

Anna Lilhammer och Ted Hesselbom boken Vikingatider: När världen öppnades

Anna Lilhammer och Ted Hesselbom boken Vikingatider: När världen öppnades

Johanna Jeansson

Varje kapitel i boken är en plats i världen kronologiskt ordning och viktiga händelser som när Paris och London anfölls och när man kommer till Island och Grönland. Även okända aspekter utifrån arkeologiska upptäckter, skriftliga källor, utblickar till andra delar av dåtidens värld, stilhistoria och nya naturvetenskapliga resultat tas upp.

Så varför är denna bok så viktig?

– Den här tidsepoken används väldigt mycket i populärkultur, filmer från Hollywood, böcker och dataspel. Då känns det viktigt att vi också är lite mer nyanserade och nära verkligheten, säger Ted Hesselbom.

I de olika berättelserna kring platser i boken tar såklart Sigtuna plats. Dessutom en hel del objekt som finns i Sigtuna beskrivs.

– Det finns till exempel ett kapitel som handlar om Sigtuna där Ingegerd Olofsson är huvudfiguren och hennes resa till Kiev. Sigtuna är ju den plats där vikingatiden tog slut och här har vi rätt mycket kunskap genom runbenen som vi kan jämföra med dagens sms. Vi använder Sigtuna som en beskrivning om hur det såg i övergången till någonting annat, säger han.

Boken ”Vikingatider: När världen öppnades” släpps den 11 september och som ljudbok den 13 september.

Vikingatider

Vikingatider

Pressbild