När nomineringarna till det årliga litteraturpriset Augustpriset offentliggjordes fanns en författare från Sigtuna med i kategorin årets skönlitterära bok. Det är Anneli Jordahl som nominerats med sin femte roman, Björnjägarens döttrar.

Hallå där Anneli, en klassisk fråga – hur känns det?

– Jag har gett ut böcker sedan början av 90-talet och har inte varit missgynnad när det gäller priser. Men det är omtumlande och roligt att för första gången bli nominerad just till Augustpriset, säger Anneli Jordahl.

Augustpriset är ett årligt svenskt litteraturpris som har delats ut av Svenska Förläggareföreningen sedan 1989.

Vad är det som gör din bok så speciell?

– Jag vet att juryn premierar originalitet och att boken är välskriven. Den här romanen om sju odågor till flickor som bor i vildmarken var jag säker på inte skulle likna något annat i bokfloden. Jag försökte skriva underhållande på ett grovt, humoristiskt och samtidigt poetiskt språk.

Vad tror du om dina chanser att vinna priset?

– Det går inte att förutsäga. Det är lektorer som röstar: bokhandlare, kritiker och bibliotekarier. Två diktsamlingar är nominerade bland de sex skönlitterära verken. Rent statistiskt borde valet stå mellan de fyra romanerna. I prisets historia är det bara tre poetiska verk som tilldelats Augustpriset.

Augustpriset delas ut under en gala den 28 november. Skulle Anneli bli den som får gå hem med Auguststatyetten under armen så innebär det, förutom äran och prispengar, en avsevärt bättre försäljning av hennes bok.

Vem är du när du inte skriver?

– Oj, det är en filosofisk fråga. Vem är jag? Nästan all min tid går till att läsa och skriva. Jag är väl en typisk kulturtant som blir hög av litteratur, konst, film och musik. För övrigt är jag en förnöjd människa i mogen ålder som är ute och går med hunden Peps i Sigtunas vackra omgivningar. Eller går på yoga. Författaryrket är stillasittande. Jag försörjer mig dessutom som litteraturkritiker vilket betyder ännu mer orörlighet. Yogan är omistlig, jag skulle säcka ihop fullständigt utan dem. Yogainstruktörerna blir som gudinnor i ens liv, säger hon.

Anneli Jordahl har skrivit tolv böcker vara fem av dess är romaner. Hon har tilldelats flera stipendier och priser genom åren. År 2009 medverkade hon i SVT:s litteraturprogram, Babel.