Läkaren, som är i 40-årsåldern, har varit föremål för polisutredningar vid flera tillfällen.

2016 anmäldes han för våldtäkt av en kvinnlig medarbetare på Södersjukhuset. Polisutredningen lades ner i brist på bevis.

Flera andra kvinnor på Sös slog också larm om mannen.

Två år senare anmäldes han igen sedan han följt med en kvinna hem efter ett nattklubbsbesök och blivit våldsam. 2019 dömdes han för misshandel, hemfridsbrott, sexuellt ofredande och våldsamt motstånd i tingsrätten.

Lindrigt straff

Påföljden blev villkorlig dom med samhällstjänst, trots att straffvärdet ansågs motsvara sex månaders fängelse, med motiveringen att han riskerade återkallelse av legitimationen.

Så skedde också enligt beslut i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan, i maj förra året.

Men det upphävs nu alltså av Förvaltningsrätten. Där menar man att förloppet vid brottet varit kort och att målsäganden skadats lindrigt, att det gått lång tid och att läkaren har sin nuvarande arbetsgivares förtroende.

Fördel till förövaren

Den kvinna som anmälde mannen för våldtäkt 2016 säger till Mitt i att det är nedslående att domstolen dömde ut ett mildare straff med hänvisning till att mannen skulle bli av med sin legitimation.

– Nu blir han ju inte av med den ändå. Om inte allt detta räcker för att bedömas olämplig att vårda patienter så vet jag inte vad som skulle göra det, säger hon.

Oenig rätt

Det anser även den rådman som dömde i målet. Hon ville avslå överklagandet, med hänvisning till brottslighetens art och att det inte visats att mannen kommit tillrätta med sina problem med bristande impulskontroll.