För sjunde gången har Sverigefinska kulturföreningen Kulttuuri.se arrangerat skrivtävlingen "Kirjoita soumeksi 2021". Det är en skrivtävling för unga och barn där målet är att uppmuntra sverigefinländare att använda det finska språket.

– Vi har satsat mycket på skrivande och läsning. Vi köper in nya böcker varje vecka där många är på finska, säger Milka Paavonperä, skolintendent på Språkskolan i Upplands Väsby.

Barn och unga deltar genom att skriva en dikt, berättelse eller novell inom valfritt ämne.

– Här på skolan uppmuntrar vi eleverna att skriva så mycket som möjligt. På finska lektionerna ger vi dem tid att skriva, säger Milka Paavonperä.

Sex elever från Sverigefinska skolan i Upplands Väsby prisades för sitt deltagande. Drygt 80 elever från skolor runt om i landet deltog, men antalet varierar från år till år berättar Milka Paavonperä.

– Vi är väldigt stolta över våra elever och det är stort att så många vann. Det är ett bevis på att den satsning vi gjort har gett resultat, säger hon.

Oscar Lehtinen, Nella Lehtonen, Sanni Forsberg, Olivia Tigonen, Henna Tahkokorpi och Niilo Heinola heter vinnarna och samtliga är glada över att ha fått pris för sitt skrivande.

– Det känns väldigt bra att ha vunnit, säger Olivia Tigonen.

– Vi har skrivit väldigt länge så det känns bra att få pris för det man gjort, säger Henna Tahkokorpi.

Henna Tahkokorpi har skrivit en berättelse om en grupp tonåringar som har samma bakgrund, deras föräldrar är kriminella. Barnen bor tillsammans på ett barnhem där det händer "en massa konstiga saker" berättar hon.

Eleverna hade en dryg månad på sig att skicka in sina bidrag men hur de valt att utnyttja tiden skiljer sig.

– Jag var lite lat och skrev min berättelse de sista dagarna, säger Olivia Tigonen.

– Jag skrev min låt på typ 20 minuter, med all research tog det kanske en timme totalt, säger Niilo Heinola.