Inne på Kullagränd sitter flera seniorer vid borden inne i samlingslokalen som ligger på bottenplan av boendet. Hembakta bullar står på bordet och kaffe fylls på. Varje dag klockan två på eftermiddagen samlas de här och har gjort så i många, många år.

Nu vill kommunen inte längre betala för hyran och vad som ska ske med lokalerna är ovisst.

– Jag flyttade hit just på grund av gemenskapen som finns. Varje dag träffas vi här och på kvällarna tittar några på tv i lokalen bredvid, säger Mikael Mattinson ordförande för Goda Grannar och boende på Kullagränd.

– Det bor många ensamstående i huset och det är en enkelt lösning för att motverka ensamheten hos äldre, säger han.

Hoppas på lösning

Lokalen mitt emot används även gratis av olika föreningar, bland annat Synskadades förening i Norrort, SRF Norrort. Även de ställer sig kritiska till att de inte får använda lokalerna.

De tycker att kommunen ska ge mer till de äldre i Täby.

– Sammankomsterna är nödvändiga för oss, det är så viktigt att träffas. Jag hoppas verkligen de hittar en lösning så vi får vara kvar, säger Lena Fridh som är med i föreningen.

I flera år har kommunen hyrt lokalerna av fastighetsägaren, som tidigare var Akelius, men som numera är Heimstaden. Hyran ligger 212 000 per år.

Likställa alla medborgare

Beslutet att inte längre hyra lokalerna på Åkerbyvägen beror dels på att det inte är lagligt menar Erik Andersson (M), kommunstyrelsen ordförande.

– Grunden är ett vi måste likställa alla medborgare och gemensamhetslokaler som inte alla kan ta del av kan inte kommunen betala för. Jag förstår att de vill ha den kvar men de får själva bekosta den. Jag förstår behovet av lokaler för samvaro men det är något som fastighetsägaren måste tillhandahålla, säger han.

Han menar även att de äldre kan nyttja seniorcenter som ligger i Lycktan.

Något som seniorerna inte ser som ett bra alternativ.

– Vi har flera som inte kan ta sig till seniorcenter och sen är det mycket folk där, det här är mer personligt och som ett extra vardagsrum, Eva Bevö boende på Kullagränd.

Flera av seniorerna berättar att många i huset har låga pensioner och där med inte skulle klara en hyreshöjning. De hoppas nu att kommunen ska hitta en lösning.

– Den får bara inte försvinna, säger Eva Bevö.

Kan inte upplåta dem gratis

Heimstaden är väl medvetna om att lokalerna 2024 i nuläget inte har något hyresgäst. De säger till Mitt i att de gärna ser att det finns en plats där de äldre kan få vistas men de kommer inte låta lokalerna vara utan en hyresgäst.

– Det korta svaret är att vi inte vet vad som kommer att hända med lokalerna. Vi bistår gärna med lokaler men vi kommer inte att upplåta dem helt gratis, det är kommunens ansvar att säkerställa lokaler åt de äldre, säger Robin Wilhelmsson, kommunikationschef för Heimstaden.

Vill hitta lösning

Han berättar det inte finns några planer på att bygga fler lägenheter på platsen där lokalerna i dag finns.

– På grund av hur de är utformade skulle det bli en krånglig prosess, säger han.

Ambitionen är att fortsätta hyra ut.

– Vi kan säkert hitta en lösning där de får nyttja lokalerna, men jag kan inte svara på idag hur det kommer att se ut, säger han.