Spånga

För lite drygt 60 år sedan befann sig en då 15-årig kille, tillsammans med sina vänner, på Spånga Folkans parkettscen med gitarren i högsta hugg. Den lovande gitarristen var Janne Schaffer som där och då, fast ingen visste det, la grunden för en lång och framgångsrik karriär.

Född och uppvuxen i Blackeberg vänder nu hela Sveriges gitarrist tillbaka till västerort när han sätter upp My music story på Spånga Folkan den 18 december.

– Det ska bli spännande. Det är fantastiskt att Spånga Folkan finns kvar, säger Janne Schaffer.

På scenen kommer han dock inte vara ensam. Han har med sig både vokalister och pianister som uppbackning.

– Jonas Gideon och vokalgruppen Riltons vänner kommer att uppträda med mig. De har varit med förut och är hur bra som helst.

Konserten kommer innehålla en kombination av hitlåtar.

– Det finns mycket julkonserter, så jag bjuder på musik och anekdoter med en känsla av vinter, lite julstämning helt enkelt. Det blir en blandning av mina låtar, några Ted Gärdestadlåtar och någon Abbalåt.

Minnen. Nu är Janne tillbaka på samma scen han stod på för 60 år sedan.

Minnen. Nu är Janne tillbaka på samma scen han stod på för 60 år sedan.

Stefan Källstigen

Bandet Johnny & The Caracas, som han hade med barndomsvännerna från Blackeberg blev det inget med. Bandmedlemmarna gick vidare med andra karriärer, men Janne blev kvar i musiken. I efterhand blickar han tillbaka på förra gången han uppträdde i Folkan.

– Det var roligt för det vi inte visste då var att bland andra Ted Åström, Bruno Wintzell, Monica Dominique, Sylvia Vrethammar och Benny Andersson också var med och uppträdde på paraden.

Parallella karriärer

Nästa år är det 50 år sedan Janne Schaffer gav ut sitt självbetitlade debutalbum. Tre år innan, 1970, började han arbeta som studiomusiker. Det var via jobbet han introducerades för Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Dessa två introducerade honom i sin tur för en ung Ted Gärdestad.

– Jag har aldrig brytt mig om att tillrättalägga något. Jag vill tillfredsställa mina egna ideal först och producera något jag kan stå för. Sen får man hålla tummarna att folk gillar det man gör. Min uppfattning är att detsamma gällde Abba och Ted, berättar han. 

Han har också hunnit med att skriva musiken till klassiker som Min piraya Maja, Zwampen och Banankontakt i och med hans medverkan i Electric Banana Band där vännen Lasse Åberg också ingår.

När han nu blickar tillbaka på den karriär han haft så ser han det som två olika sådana.

– Jag ser min karriär som två parallella, en som studiomusiker och en som solist och låtskrivare.

Och han har inga som helst planer på att trappa ner.

– Känslan jag har när jag spelar är fortfarande densamma som när jag började. Det är fantastiskt att få uttrycka sig med gitarren. Det är ett privilegium, helt klart.